ODBIO PRUŽITI POMOĆ

BIJESNA ZAGREPČANKA 'S teško bolesnom kućnom ljubimicom došla sam u ambulantu, a dežurni veterinar mi je rekao: To su štetočine, njih ne liječim'

Antonija Borosa, štakorica Bo
 Antonija Borosa / FACEBOOK

U subotu navečer se Facebookom počela širiti objava u kojoj korisnica Antonija Borosa tvrdi da njezinoj štakorici Bo dežurni kirurg Veterinarskog fakulteta u Zagrebu nije pružio liječničku pomoć je su 'štakori štetočine i ne zanimaju ga'.

Prema opisu te ogorčene Zagrepčanke, ona je tijekom prošlog tjedna primijetila kako s repom njezine Bo, za koju tvrdi da je prava kućna ljubimica koja se izvrsno slaže s njezinom kćerkom, nešto nije u redu te ju je njezin veterinar uputio na Veterinarski fakultet u Zagreb po drugo mišljenje i rendgensko snimanje.

Međutim, Bo je počela krvariti prije nego što su se planirano snimanje i pregled uspjeli realizirati pa se Borosa zajedno sa svojom štakoricom uputila na hitni prijem. Tijekom hitnog je prijema štakorici Bo rendgenski snimljen rep, no kako Borosa piše na Facebooku, problemi su za nju i Bo počeli kada je trebala biti primljena na kirurgiju.

'Nakon podužeg čekanja konačno se umilostivi dežurni kirurg. Kada sam mu podastrla problem, bahato me otkantao ne pogledavši životinju. 'Ne mogu vam pomoći. Štakori su štetočine i ne zanimaju me', napisala je Borosa. Kada je zamolila kirurga da je uputi nekome drugome, on je to odbio, dodavši: 'Slobodno me dajte u novine'.

Borosa u objavi otkriva kako su situaciju u subotu navečer spasili njezin veterinar Domagoj Cvitković i Pijer Venko Barešić. U komentarima na objavu na Facebooku Borosa je otkrila i ime navodnog kirurga koju ju je, prema njezinim riječima 'bahato otkantao', dok su se drugi korisnici pitali ima li Veterinarski fakultet u Zagreb pravo odbiti liječiti životinju.

U komentarima je nadalje jedna druga korisnica otkrila da je također imala neugodno iskustvo s Veterinarskim fakultetom. Prilikom dolaska u dežurnu ambulantu s gerbilom njezin je ljubimac okarakteriziran kao 'štetočina' te mu je prema riječima korisnice 'noga iščupana iz kuka i obljepljena ljepljivom trakom'. Ta je korisnica izrazila sumnju da su ona i Borosa bile kod istog liječnika.

Jedna je korisnica u komentaru navela i da Kazneni zakon (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15) u članku 208. predviđa zatvorsku kaznu do jedne godine za svakog veterinara ili veterinarskog djelatnika koji se pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili lijecenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje.

Putem komentara se naposlijetku Borosi obratio i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te se ispričao zbog svega što su Borosa i njezina Bo doživjeli prilikom hitnog prijema. Fakultet je pozvao Borosu da putem obrasca za pritužbe svoje iskustvo dokumentira i urudžbira kako bi mogli poduzeti daljnje korake i spriječiti slične situacije u budućnosti.

'Vjerujemo da znate da na našoj ustanovi radi nebrojeno stručnjaka koji su dosad pomogali, a i pomagat će svim vrstama kućnih ljubimaca. Molimo da nam date malo vremena da istražimo okolnosti te još jednom molimo vlasnicu da nam se javi. Uvjeravamo vas da se ovakve pritužbe shvaćaju ozbiljno, i rješavaju kroz Povjerenstvo za kvalitetu', napisao je Veterinarski fakultet putem Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:33