NAJRASTROŠNIJA DUŽNOSNICA

Bila je šefica Pravosudne akademije s plaćom od 20 tisuća kuna. A sada je pred otkazom jer je kršila zakone!

Ivana Goranić isplaćivala je kolegama i sebi najveće plaće od svih u državnoj upravi!
 Ranko Šuvar/CROPIX

Upravno vijeće Pravosudne akademije napokon je pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Ivane Goranić jer je zaposlenicima isplaćivala veće plaće od zakonom propisanih, i to bez suglasnosti samog Vijeća.

Izlazne strategije

Svih 33 zaposlenika Akademije imali su - suprotno svim pravilima - najveće plaće u državnoj upravi. Ravnateljica je tu odluku očito donijela iza leđa članova Upravnog vijeća, istaknutih pravnih stručnjaka na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, njegovim zamjenikom Draganom Novoselcem i predsjednikom Državnog sudbenog vijeća Rankom Marijanom. Oni tvrde da nisu znali što radi ravnateljica i da su za tolike plaće doznali iz dnevnih novina.

- Tražili smo nadzor pa reviziju i kad smo dobili nalaz Revizije, više nije bilo razloga za njezin ostanak - kaže naš izvor u Vijeću.

No, postoji i druga verzija.

- Ivana Goranić nije smijenjena, nego je sama tražila raskid ugovora - kaže naš drugi sugovornik. U posljednjih par mjeseci, otkako je razotkrivena, ravnateljica je imala više izlaznih strategija. Najprije se kandidirala za pučkog pravobranitelja, ali nije izabrana. Zatim je pokušala prijeći u Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

- Vijeće za taj prijelaz nije dalo suglasnost, nego je pokrenulo postupak utvrđivanja njezine odgovornosti i razrješenja - tvrdi izvor iz Vijeća.

Goranić se uz pomoć Darije Krstičević, predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, pokušala preseliti u taj ured. Jutarnji list posjeduje dopis od 16. veljače u kojem predstojnica Krstičević od predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Hrvatina traži suglasnost da Goranić prijeđe u njezin ured.

Nije dobila suglasnost

“Kako bismo u što kraćem roku osigurali sve nužne pretpostavke za normalno funkcioniranje, u ovom trenutku nužni su nam iskusni državni službenici. U tom kontekstu bili bismo zahvalni ako biste omogućili Ivani Goranić, dipl. iur., rukovodećoj službenici na mjestu ravnateljice Pravosudne akademije, da prijeđe na rad u Ured”, napisala je Krstičević.

No, Vijeće nije dalo suglasnost, a odluku o pokretanju razrješenja ubrzalo je i uvjetno mišljenje Državne revizije koja je utvrdila da je Goranić zaposlenicima isplaćivala plaće veće od zakonom propisanih. Baš svakom zaposlenom u Pravosudnoj akademiji ravnateljica je dodijelila, kako je utvrdila Revizija, koeficijent veći od propisanog Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova.

Golema primanja

Stručni savjetnik imao je plaću oko 1500 kuna veću od kolege koji radi isti posao u nekom od ministarstava. Plaća tajnika Akademije i više je nego dvostruko veća od tajnika nekog ministarstva. A njihova je ravnateljica dobivala plaću kao i zamjenici ministara, koja je oko 8000 kuna bruto veća od plaće dekana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:48