OBITELJSKE VEZE

Bivši Kalmetin pomoćnik bratu namještao poslove

Milivoj Mikulić, bivši državni tajnik u Kalmetinu ministarstvu, svom je bratu Ferdinandu tri godine bio i poslodavac

ZAGREB - Ferdinand Mikulić, suvlasnik i prokurist tvrtke Dinarik d.o.o. i brat Milivoja Mikulića, bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta te bivšeg državnog tajnika u ministarstvu Božidara Kalmete, dobivao je poslove bez natječaja od HAC-a i Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

Najveće poslove tvrtka Dinarik d.o.o. ugovorila je u razdoblju od 2006. do 2009., kada je njegov brat imao visoke dužnosničke funkcije u HAC-u i Ministarstvu obnove, iz čega proizlazi da mu je ujedno bio i poslodavac. Riječ je o betonskim radovima na brzoj cesti Zadar 2 - Gaženica (tzv. Kalmetine), i obnovi 300 kuća na prostoru od posebne državne skrbi u Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji (Knin, Donji Lapac).

Obnova kuća u Kninu

Gradnja “Kalmetine” porezne je obveznike stajala 660 milijuna kuna, što je 100 milijuna kuna više od planirane vrijednosti radova, a zbog sumnji u preuveličavanje troškova, namještanje natječaja i korupciju, gradnju te brze ceste odnedavno istražuje OLAF, europski antikorupcijski ured.

“Kalmetina” je, naime, kao i veći dio hrvatskih Autocesta financirana kreditom Europske banke za razvoj. Drugi najveći posao Dinarika, obnova 300 kuća u Kninu i Donjem Lapcu, jednim dijelom financirale su međunarodne institucije: USAID i UN u sklopu Unated Nations Development Programmea za Hrvatsku.

U tom je razdoblju Dinarik od anonimne male tvrtke iz Donjeg Prološca, osnovane 2003. sa 10 zaposlenih, izrastao u malog diva i najpropulzivniju srednju tvrtku u Hrvatskoj, sa stopom rasta prihoda od nevjerojatnih 673,32 posto. Zbog takvog rasta prihoda od 2006. do 2008. dobila je i Gazelu - priznanje lista Business.hr, kao najbržerastuća među 290 manjih i srednjih tvrtki u RH. Dobivali su poslove na većini kapitalnih objekata, uključujući i gradnju sportskih arena u Zagrebu i Osijeku.

Posebna državna skrb

Na većini radova tvrtka Dinarik bila je angažirana kao podizvođač, dakle bez natječaja, a zanimljivo je da su je ponekad angažirali i drugi podizvođači, poput Skladgradnje d.o.o. iz Imotskog. Obje su tvrtke osnovane 2003. kao manji obrti (jedan za niskogradnju, a drugi za antikorozivnu zaštitu) s desetak zaposlenih. U međuvremenu su narasle do razine prestižnih kompanija s više stotina uposlenika. I jedna i druga sklapaju unosne ugovore s državom koji prelaze milijardu kuna, a u slučaju Skladgradnje i milijardu eura, dok ih u javnosti prati reputacija preskupih tvrtki, čija se vrijednost radova preuveličava zahvaljujući protekcionizmu u HAC-u i političkim vezama. Prema bilancama tvrtki njihova se dobit od 2005. do 2009. kretala oko 40 posto od ukupnog prometa, što je fenomen s obzirom na to da se dobit od 10 posto smatra rekordnom u uvjetima građevinskog poslovanja na svjetskom tržištu. Tome su pridonijela i porezna rasterećenja jer je tvrtka registrirana na području od posebne državne skrbi.

Sada su pred bankrotom?

Predstavnici Dinarika uvijek su ponavljali kako je uspjeh njihove tvrtke rezultat urednog i kvalitetnog poslovanja.

- Ni mi nismo bili svjesni takvog vrtoglavog uspona, a ponosimo se jer smo radili na četiri strane - tvrdio je direktor Dinarika Željko Penavić.

Dinarik je, u međuvremenu, proširio djelokrug poslova na visokogradnju i inozemna tržišta poput Libije, Srbije i Crne Gore. No, upravo zbog inozemnog angažmana Dinarik je odnedavno u financijskim problemima. Spominje se i bankrot, a kriza poslovanja Dinarika podudara se i s odlaskom Milivoja Mikulića iz Ministarstva razvoja. Zanimljivo je da se kao suvlasnik i osnivač Dinarika d.o.o. u sudskom registru trgovačkih društava pojavljuje Antonio Tomić, bivši zaposlenik Bechtela u kojem je direktorske funkcije obavljao i Milivoj Mikulić.

Bebićevu sinu za reklamu dali 700.000 kn

Hrvatske autoceste ugovorile su s tvrtkom Spektar produkcija medijsku promociju, odnosno plaćeni PR vrijedan 700.000 kuna. Najzaslužniji za angažiranje Spektra je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Spektar je povezan s Bebićevim sinom Antom u čijem je suvlasništvu i tvrtka B1 Plakati. “Ugovor s HAC-om Spektar produkcija je dobila izravnom pogodbom, bez javnog natječaja. Jurica Prskalo, smijenjeni predsjednik Uprave HAC-a, dobio je od Luke Bebića zadatak da tu ponudu prihvati”, piše Business.hr. U Spektru demantiraju sve tvrdnje te objašnja- vaju da je do suradnje došlo nakon što im je HAC poslao upit o njihovim uslugama medijske promidžbe. Ante Bebić tvrdi da nije vlasnik Spektra te da nema veze s tom tvrtkom osim poznanstva s ljudima u njoj. Sporna je kompanija osnovana 2006. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Izravnom pogodbom dobila je 700.000 kuna, plus PDV, kako bi u emisijama koje producira promovirala HAC prilozima koji govore o ENC uređajima te autocestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:23