USKOK OTVORIO PREDMET

Bivši predsjednik Mesić pod istragom USKOK-a: Upitan izvor novca za kupovinu stanova!

Ne želi javno reći tko mu je posudio toliki novac
Vukova Gorica, 310811.Bivsi predsjednik republike Stjepan Mesic u posjeti Josipu Boljkovcu kako bi mu dao podrsku nakon optuzbi za ratne zlocine koji su pocinjeni od partizana u Drugom svjetskom ratu.Na fotografiji: Stjepan Mesic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Protiv bivšeg predsjednika Stjepana Mesića USKOK je pokrenuo predistražne radnje . Saznaje se da je razlog za to kupnja dva stana u podsljemenskoj zoni za koja je platio gotovo dva milijuna kuna u gotovini. Mesić je stanove kupio nakon isteka mandata 2010., a kad su ga pitali odakle mu novac, rekao je da ga je posudio od prijatelja dok ne proda stari stan u Ilici. Već mjesecima ne želi javno reći tko je prijatelj koji mu je posudio toliki novac, a stan u Ilici, doznajemo, još nije prodao .

Mesićeva prijateljica

Kad smo pokušali preko njegove glasnogovornice doznati što je sa starim stanom i vraća li novac prijatelju, rečeno nam je da bivši predsjednik ne želi odgovarati na takva pitanja. U zemljišnim knjigama stan Mesićevih u Ilici i danas glasi na Milku Mesić, a na nju glase i dva nova stana u podsljemenskoj zoni koje je sagradio Arhitektonski studio nekadašnje Mesićeve prijateljice i šefice financija u obje kampanje Štefanije Balog. Njezin studio, koji je u blokadi, i danas na internetu oglašava prodaju stanova u Mesićevu susjedstvu. U financijskom izvješću za prošlu godinu direktorica Balog napisala je: “Gubitak ostvaren u 2010. godini u iznosu od 1,516.313, 88 kuna pokrivat će se iz poslovanja u sljedećim godinama”.

Otpustila zaposlene

Iste te godine posrnuli studio prodao je upravo Milki Mesić dva stana. Mesićevi su ih u srpnju 2010. platili 1,871.687,48 kuna, a studio, koji je 80-ih vodio Mesić, prijavio je ukupne prihode u visini od 2,2 milijuna kuna. Ali taj prihod nije bio dovoljan za pokrivanje troškova poslovanja te rate kredita od 11 milijuna kuna, koji su uzeli kako bi sagradili spomenute nekretnine. Zato je Balog otpustila polovinu zaposlenika, najavila prodaju poslovnog prostora u centru Zagreba te čekala kupca kojeg od stanova na kojima u konačnici neće ništa zaraditi. Nudi razne pogodnosti poput fiksne kamate od 4,5 posto te poklanja garažu i vrt kako bi pridobila nove susjede Mesićevih, a i Lijanovićevih, širokobriješke obitelji koja je financirala Mesićeve kampanje. Oni su također za dva stana u Mesićevu kvartu izdvojili dva milijuna kuna.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:43