NOVI SMJER

BIVŠI PREDSJEDNIK ZAOŠTRIO RETORIKU Ivo Josipović u Facebook ratu s vjerskim konzervativcima

Ivo Josipović
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Za razliku od vremena kada je bio šef države i za savjetnike postavljao članove konzervativne katoličke udruge Opus Dei, Ivo Josipović se posljednjih dana snažno sukobio s nekim skupinama koje predstavljaju konzervativne vjernike.

Ono što je izbjegavao dok je bio na Pantovčaku, sada nadoknađuje na Facebooku. A sve je počelo nakon što je Josipović objavio reagiranje Ivice Maštruka, koji je kritizirao Hrvatsku televiziju zbog ogromnog broja religijskih emisija za Veliku Gospu.

Javna isprika

Ubrzo je reagirao Stjepo Bartulica, nekadašnji Josipovićev savjetnik za odnose s vjerskim zajednicama, koji je zaključio da je njegov bivši šef prilično nedosljedan. Bartulica je implicitno sugerirao da se Josipović ponio licemjerno kada je kritizirao praćenje blagdana Velike Gospe na HTV-u, a onda se uključio i Vice Batarelo iz udruge Vigilare koji je zatražio javnu ispriku od Josipovića.

Uključio se Košić

Bivši predsjednik je odbio Batarelov zahtjev i usput opalio ironičnu kontru: “Ustvrdio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija, nadam se da u udruzi Vigilare ne smatraju da jest ili da treba biti”, kratko je rekao Josipović. Kasnije je Josipović na svojem profilu čestitao svim vjernicama i vjernicima “koji iskreno i duboko žive svoju vjeru, zagovarajući mir, solidarnost i jednakost među ljudima”.

Čini se kako verbalni rat nije završio jer je biskup Vlado Košić, bez ikakvih ograda, objavio pismo izvjesnog Željka Maršića, koje počinje rečenicom koja glasi: “Ivo Josipović laže nemaštovito, poput Dobrice Ćosića, a mrzi divljački, kao Paul Stubbs”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:15