STANJE JE KRITIČNO

BIVŠI PREMIJER U TEŠKOĆAMA Nikica Valentić: ‘Bankama dugujem 200 milijuna kuna! Ako propadnem, otići ću časno’

Nemam razloga za plakanje, ali naučio sam se na vrijeme vrištati - izjavio je jučer za Jutarnji list bivši hrvatski premijer Nikica Valentić koji je u intervjuu za tjednik Globus otvoreno progovorio o teškom stanju u njegovoj branši. Iako u tom razgovoru spominje moguću propast vlastitog posla, iz financijskih izvješća koja je podnio za 2011. vidiljivo je da stanje Valentićeve tvrtke još nije na rubu propasti.

- Konzervativno sam vodio posao. Pa da sutra likvidiram vlastitu tvrtku Niva inženjernig d.o.o., uspjeli bismo pokriti sve dugove te bi nam ostalo još oko sto milijuna kuna. Dakle, mogao bih podijeliti otkaze, likvidirati tvrtku i uživati u mirovini, ali to ne želim. Hoću ozdraviti vlastiti biznis i za dvije, tri godine povući se u mirovinu. Baviti se proizvodnjom vina u vlastitom vinogradu na Pelješcu - otkriva Valentić, koji je osnovao i tvrtku za proizvodnju vina.

Računica i dugovi

Međutim, Valentić ponavlja da je stanje u njegovoj branši kritično.

- Činjenica je da smo mi jedna od vodećih tvrtki i zasad solidno stojimo, ali što će biti za par godina ako se taj negativni trend nastavi - strahuje Valentić.

Iz financijskog izvješća Niva inženjeringa za 2011. vidiljivo je da su zaduženja tvrtke iznosila nešto više od 300 milijuna kuna, no Valentić pojašnjava da se zapravo radi o iznosu od 200 milijuna kuna.

- Preostali dugovi odnose se na potraživanja tvrtki povezanih s nama - objašnjava. Isto tako, zbroje li se imovina, potraživanja, zalihe, odnosno sve ono što spada u imovinu tvrtke, dolazi se do iznosa nešto većeg od 400 milijuna kuna.

- Imovina tvrtke iznosi zapravo oko 300 milijuna kuna ako se uzmu u obzir neka potraživanja također prema tvrtkama kćerima - priznaje Valentić.

Nikad mi nije bilo teže

Brine ga, kaže, skora budućnost.

- Mi želimo raditi još deset, dvadeset godina, mi smo srednje velika, obiteljska tvrtka koja želi dugoročno poslovati, a stanje u našoj branši je kritično - dodaje. Ponavlja također da ga politika više ne zanima. U biznis je uključio i sina Ivana.

- Ne želim nikome ostati dužan. Želim se u mirovini mirne savjesti šetati gradom. I zato upozoravam da nešto treba poduzeti - kaže Valenitć.

Njegova je tvrtka 2011. završila sa 53,7 milijuna kuna prihoda, no kako je imala velike rashode, poslije oporezivanja je ostalo 576 tisuća kuna čiste dobiti. U intervjuu za Globus je rekao:

- Nikada nisam bio u težoj situaciji, sve što sam zaradio u 40 godina već sutra može otići na bubanj.

Kako izbjeći bubanj?

- Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije - rekao je tjedniku. Ako cijene nekretnina padnu još desetak posto, tada sve što je gradio u četiri desetljeća može završiti na bubnju.

Dodaje da mu ne pada na pamet vraćati se u politiku. Sve što sada želi je spasiti obiteljsko poduzeće. Njegova kompanija Niva osnovana je 1995. nakon što je otišao s funkcije premijera. Valentić kaže da je u 18 godina platio 25 milijuna eura samo u kamatama.

Dodaje da je i on žrtva porezne represije, ali “da bi i on slično radio jer mora postojati fiskalna disciplina”. Linića i Čačića smatra dobrim tandemom, “no moraju krenuti u investicije inače će potezi biti uzaludni”.

Poznato je da Valentić od mladosti boluje od upalne reumatske bolesti koja je uznapredovala. “Ne brinem se ja zbog novca, hoću li propasti. Meni je do časti, želim otići dostojanstveno”, rekao je za tjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:35