PILOT NIJE OZLIJEĐEN

Bizaran incident na Plesu: MIG-u ispala kabina na 800 metara visine!

Na borbenom avionu MIG 21 danas je tijekom probnog leta došlo do otpadanja zadnje pilotske kabine, objavilo je Ministarstvo obrane. Na avionu dvosjedu pilotska kabina je otpala na visini od oko 800 metara. Pilot pri tome nije ozljeđen.Nakon što je otpala kabina pilot je uspješno prizemljio avion.

FOTO Za nove avione nemamo: Kupit ćemo POLOVNE MiG-ove jer nam je sve drugo PRESKUPO

Kako saznajemo riječ je jednom od najiskusnijih pilota Ratnog zrakoplovstva. Do otpadanja kabine došlo je ubrzo nakon uzljetanja iz zrakoplovne baze na Plesu, na udaljenosti od oko 3 kilometra od uzletne piste.. Bila je riječ o probnom letu na avionu nakon što je avion došao sa remonta u Zrakoplovnom tehničkom centru u Velikoj Gorici.

U MORH-u tvrde kako je radi utvrđivanja svih okolnosti spomenutog događaja formirano je stručno Povjerenstvo za ispitivanje uzroka pada kabine na zrakoplovu a pripadnici Vojne policije obavljali su očevid na terenu.

Prema riječima naših sugovornika ovakav tip nesreće je vrlo rijedak. No, s obzirom da je kabina otpala netom nakon poljetanja aviona može se sumnjati da je u pitanju ljudski faktor te da do otpadanja poklopca kabine nije došlo zbog vibracija. Naime, poklopac kabine se nakon spuštanja mora fiksirati zaokretanjme za to montirane ručice.

Naši sugovornici smatraju kako je moguće da mehaničari, čiji je to zadatak, nakon zatvaranja kabine nisu zabravili poklopac . Srećom u drugoj kabini, s koje otpao krov, nije bilo nikoga jer bi u suprotnom vjerovano došlo do ozbiljnih posljedica Ovo je prva nesreća sa MIG-om 21 nakon što je su se prije dvije i pol godine iznad Slunja sudarila dva borbena aviona. Slična nesreća dogodila se prije nekoliko godina iznad Karlovca kada je sa vojnog aviona otpao dio oplate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 09:14