BJEŽI VEĆ 10 GODINA

BJEGUNAC SAŠA M. U HRVATSKOM ZATVORU Opasni je pljačkaš prevario i srpsku i slovensku policiju pa ušetao u zasjedu našeg MUP-a!

Policije triju zemalja traže ga zbog pljački, provala, krivotvorenja

Osim spreja sa suzavcem kojim je u subotu, pri pokušaju bijega, pošpricao pravosudnog policajca u sudnici zagrebačkog Županijskog suda, Saši Marijančeviću (32) policija je u vrećici s osobnim stvarima ostavila i džepni nož.

I s nožem i sa sprejem u vrećici Marijančević je u subotu prijepodne doveden na pritvorsko ročište pred suca Krešimira Devčića.

Oba predmeta najprije su mu oduzeta pri pretrazi nakon što je dan prije uhićen u Novom Zagrebu, no umjesto u tzv. korporu s dokazima, policajci su nož i sprej stavili u njegove osobne stvari, zajedno s njegovim ručnim satom i upaljačem.

Nakon toga ta je vrećica prošla i kontrolu pritvorskog nadzornika, a budući da se odmah pristupilo ispitivanju, nije je pregledala ni pravosudna policija. Sve je na kraju ipak dobro završilo. Marijančević je pobjegao kroz prozor, no policajac koji je čuvao zgradu MVP-a uhvatio ga je i vezao lisičinama.

Spektakularni pokušaj bijega: Srpski kriminalac skočio kroz prozor suda na Zrinjevcu

Saša Marijančević, o kojemu se do sada nije puno znalo, osim da je već bježao iz zatvora i sa suda u Srbiji, vrlo je opasna osoba. U prilogu Interpolove tjeralice koju je Srbija raspisala za njim navodi se da je najčešće naoružan i sklon bijegu. U Srbiji ga traže zbog nekoliko brutalnih oružanih pljački iz 2002. i 2003. godine, kada je s trojicom svojih kompanjona upadao u kuće bogatijih građana te ih uz prijetnje automatskim puškama pretresao i iznuđivao novac.

Traže ga i zbog krađe automobila, provalnih krađa, krivotvorenja... Međutim, sve to vrijeme Marijančević je paralelno s uhićenjima bježao iz ruku srpske policije, navodno čak tri puta.

Pobjegao je jednom iz zatvora u Vršcu sa skupinom zatvorenika, nakon što je uhvaćen pobjegao je iz zatvora u Subotici, gdje se popeo na krov i zatim skočio preko žičane ograde. Treći put je pobjegao prije tri godine, kada su ga iz zatvora doveli na Općinski sud u Beogradu na suđenje zbog krađe. Nakon što su mu policajci skinuli lisičine, otrgnuo se te se s drugog kata bacio kroz prozor suda, sletjevši na parkirani automobil. Od tada mu se u Srbiji gubi trag, a tamo je zbog spomenutih djela osuđen na pet i pol godina zatvora koje još nije odslužio. No osim te poznate tjeralice, čini se da je Marijančević ne tako davno bio protagonist još jednog spektakularnog bijega. Ali policija te informacije tek provjerava.

Naime, u ožujku ove godine nepoznati je muškarac u Tacenskoj ulici u Ljubljani doživio tešku prometnu nesreću. Jureći neregistriranim motociklom Honda CB 1000, u oštrom zavoju izlatio je s ceste te se zabio u zid.

Slovenskim policajcima koji su mu prišli i legitimirali ga pokazao je ukradene dokumente, a kako je bio teško ozlijeđen, odvezen je u Ljubljansku bolnicu, gdje je 24 sata dnevno bio pod policijskim nadzorom. Sve to vrijeme međutim slovenska policija nije ga uspjela indentificirati, no sumnjali su da je riječ o osobi koja je odgovorna za niz krađa vozila u Sloveniji.

Dok je policija radila provjere, 22. ožujka ove godine dogodio se bijeg do tada nezapamćen u Sloveniji. Nepoznati napadači oslobodili su ranjenika iz bolnice u Ljubljani. Jedan je prišao sobi kad je ispred nje ostala sama jedna policajka koju je najprije pošpricao suzavcem, a zatim i izudarao. Nepoznatog ranjenika zatim su u pidžami izvukli iz sobe te ga spakirali u automobil. Nakon toga i ranjeniku i njegovim pomagačima gubi se svaki trag.

Slovenska je policija nakon bijega raspisala potragu za bjeguncem s čijim podacima nije raspolagala, a imala je samo fotografiju.

Prema svemu sudeći, Marijančević se nakon bijega iz slovenske bolnice nastanio u Zagrebu, gdje je živio pod lažnim indentitetom i s lažnom srbijanskom putovnicom. Već u proljeće ili ljeto ove godine policija je dobila informacije da su na području Zagreba dvojica nasilnih srbijanskih kriminalaca koji se bave pljačkama i krađama auta.

Prošlog ljeta u tišini je na osnovi srbijanske tjeralice uhićen Marijančevićev kompanjon Dragoljub Makić i ubrzo izručen Srbiji.

No iz zatvora u Srbiji uspio je pobjeći. Marijančeviću se međutim izgubio trag sve do prošlog petka, kada je ušetao u zasjedu u Novom Zagrebu postavljenu oko ukradenog BMW-a.

Uz sprej i nož, Marijančeviću je oduzet i Magnum sa 6 metaka, ali i provalnički alat te potkape pa policija sumnja da ni u Zagrebu nije mirovao, već se bavio pljačkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:44