OSTAO BEZ NOVCA

‘Bojim se da bi Booking.com mogao propasti, pa pogledajte koliko mi duguju!‘: Splićanin ogorčen nakon sezone

Iznajmljuje tri apartmana u kući s bazenom, samo u lipnju je 99 posto gostiju imao preko Bookinga, a dobio je - nula eura
 Boumen Japet/Alamy/Alamy/Profimedia

Booking.com mi duguje 28.000 eura od ove sezone - otkrio je za Slobodnu Dalmaciju iznajmljivač M. P., koji u rubnom dijelu Splita iznajmljuje tri apartmana u kući s bazenom.

Cijelo ljeto bila su puna gostiju, a 99 posto rezervacija od lipnja ostvario je preko Bookinga, koji na globalnoj razini ima puno problema s višemjesečnim neplaćanjem poslovnim suradnicima. M. P. od cijele sezone nije dobio ni centa.

U Bookingu se opravdavaju tehničkim problemima oko nadogradnje online platforme i konstantno prolongiraju datume isplate moleći partnere/iznajmljivače za strpljenje. No, nepovjerenje je na vrhuncu, a Booking.com ga svojim šturim objašnjenjima upućenim preko medija i učestalim, ali nerealiziranim obećanjima o isplati, dodatno raspiruje.

Splićanin M. P. priča nam kako preko Airbnb-a ovog ljeta nije imao gotovo nikakvih rezervacija. Booking mu je popunio cijelo ljeto.

- Ali nisam vidio ni eura od njih. Grcam, stižu računi za struju, vodu, treba čistiti... Hvala Bogu, nisam u kreditu, jer ne znam što bih. Pročitao sam u Facebook grupi priču lika iz Australije, kojemu Booking također mjesecima duguje novac. Piše on tako: ‘Kuća mi je na bubnju‘. Banka mu je legla na vrat... Užas. Što je najveća tragedija, Bookingu nikad nije bila bolja poslovna godina. U pitanju su milijarde... Mislim da su oni nešto zabrljali - glasno razmišlja M. P.. Malo vjeruje u opravdanja o ‘tehničkim poteškoćama‘ s obzirom da je riječ o financijski iznimno moćnoj kompaniji.

- Dobro, ako su i platformu nadograđivali krajem lipnja, početkom srpnja, kako to do danas nisu riješili? Bit će dobro ako je samo to u pitanju, ali se bojim da su uložili milijarde u neki posao i da je to netko od njih, vlasnika, pokupio - boji se M. P.

image

Pogled na bazene u kući koju iznajmljuje Splićanin

Privatna Arhiva/

Za njega je 28.000 eura velik novac. Daleko od toga, kaže, da se od te svote ne može lijepo živjeti, ali u pet godina legalnog poslovanja i svih plaćenih poreza, još nije vratio novac koji je uložio u kompletno renoviranje kuće. S Bookingom surađuje posljednjih pet godina i do ovog ljeta nije bilo nikakvih problema. Isplate su išle redovito, od 5. do 15. u mjesecu. Sve točno, u nekadašnju lipu, danas cent. No, posljednjih mjeseci nikako do novca, a nema što nije pokušao i još to radi.

- Početkom srpnja u Booking-ovoj korisničkoj službi rekli su mi: ‘Nadograđivali smo platformu. Imamo nekih problema. Neće ići nikome isplate ovaj mjesec‘. Nisam paničario, mislio sam u stilu ‘dobro, platit će‘. Početkom kolovoza zovem opet. Kažu: ‘U planu je, ide isplata 6. u mjesecu‘. Aj dobro. Došao i taj 6., zovem ih, oni vele: ‘Nije još ništa, imamo nekih problema. U planu ste, bit će 15.‘. Dobro, dođe 15.. Zovem, obećavaju: ‘U planu ste, pred kraj mjeseca, 22. ili 23. kolovoza‘.

I onda sam počeo nemilice zvati, jer računu stižu... Pa su mi opet rekli da će uplata ići 2. rujna. I onda ponovo u stilu: ‘Evo sad ste išli na naplatu, prebacili smo vas na ručno plaćanje‘. Još mi pošalju i poruku kroz sustav. Naravno, opet ništa. Zadnjih sedam dana, sjednem za telefon svako jutro, zovem i pitam kad će ići isplata. Ma ništa. Čak mi je žena u korisničkoj službi rekla da tražim pravnu službu. Čekajte, Booking mi to govori?! Čiju pravnu službu? Valjda misle na neku vanjsku... - ljutito će M. P..

Informirao se, kaže, i po tom pitanju i doznao kako ne može ništa pametno učiniti iz Hrvatske, jer je potrebno angažirati odvjetnika u Nizozemskoj s obzirom na sjedište Bookinga u Amsterdamu.

- Mislim da od toga nema ništa. Sad bi i to trebalo plaćati, nekome tamo dati punomoć i onda će to trajati godinu ili dvije. Katastrofa. A računi ovdje stoje... Stvar je vrlo jednostavna – ili će Booking propasti i netko će pokupiti lovu ili će nam platiti u sljedeća dva, tri mjeseca. Ako propadnu, naplate za nikog od nas nema. I s time ćemo se morati pomiriti – razmišlja splitski iznajmljivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:01