TEŠKE OPTUŽBE

'BOMBA' U KAMPANJI: KOLINDINA IZJAVA O KORUPCIJI UZDRMALA TAJNE SLUŽBE Izvori iz HDZ-a: 'To je njezino upozorenje da joj ne pakiraju'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Šesnaest sekundi u utorak navečer bilo je dovoljno predsjednici Republike i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović da “rasturi” cjelokupni obavještajni sustav RH optužbom da u njemu vlada korupcija. “Ja se već godinama borim s korupcijom u samim službama - i u SOA-i i VSOA-i i drugim službama”, poručila je na početku sučeljavanja predsjedničkih kandidata predsjednica koja “u skladu s Ustavom i zakonom surađuje s Vladom u usmjeravanju rada sigurnosnih službi”.

Na te njene tvrdnje nitko od njenih deset političkih protivnika u sučeljavanju nije rekao ni riječ, iako je predsjednica iznijela teške optužbe. Tek je u srijedu prijepodne pojasnila kako je zapravo mislila na slučaj korupcije i kriminala u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji od prije sedam godina. “Danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Dokle je ta hobotnica dosezala najbolje pokazuje činjenica da je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se”, pojasnila je Grabar-Kitarović.

Umirovljeni general Darko Grdić, nekadašnji ravnatelj VSOA-e, i njegov zamjenik umirovljeni general Ognjen Preost u siječnju 2018. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni na po tri godine zatvora jer su od 2009. do 2012. godine iz blagajne za posebne namjene VSOA-e prisvojili ukupno više od 4,5 milijuna kuna. Uz njih su na zatvorske kazne osuđena još dvojica djelatnika VSOA-e. Njihove žalbe na presude sada su na Vrhovnom sudu.

Curenje podataka

Nekoliko sati nakon ovog priopćenja predsjednica je u Svetom Petru u Šumi ponešto ublažila svoje stavove o stanju u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji rekavši kako “smo bili svjedoci i činjenice da su curili podaci, no smatram da je u SOA-i sada stanje malo bolje”, te je oštricu napada usmjerila prema VSOA-i rekavši da se “sudski postupak upravo vodi, a hoće li to ići još dublje i dalje, vidjet ćemo”.

Od službenih institucija na teške optužbe o korupciji u obavještajnoj zajednici u srijedu je jedini reagirao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić. Kazao nam je da je u povodu predsjedničinih izjava o korupciji u SOA-i i drugim službama o tome zatražio očitovanje od Vlade, Državnog odvjetništva, SOA-e i VSOA-e. Ostojića smo pitali je li tema korupcije bila na sjednici saborskog Odbora, kako je doživio izjavu predsjednice - odnosi li se ona doista na slučaj Darka Grdića i Ognjena Preosta, na sadašnje ili prošlo vrijeme. Za Jutarnji list Ostojić je samo kratko komentirao: “Ma predsjednica pokušava sanirati štetu”, ali nije želio konkretizirati na što točno misli. Za četvrtak je najavio konferenciju za novinare na splitskim Bačvicama na kojoj će komentirati cijeli slučaj.

Našim sugovornicima u srijedu je posebno interesantan bio dio izjave “ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći”. Predsjednica zapravo želi poručiti da su u obavještajnom sustavu i sedam godina nakon smjene Grdića i Preosta ljudi koji su tada sudjelovali u kriminalnim radnjama. Naši izvori u HDZ-u podsjećaju na riječi Vladimira Šeksa sa samog početka kampanje kada je šokirao javnost tvrdnjom kako se u kuloarima priča da postoji nekakva kompromitirajuća Kolindina snimka koja će uoči izbora biti puštena u javnost.

Upozorenje

“Kako je kampanja sve prljavija, ovim istupom predsjednica zapravo simpatizere svojih protukandidata unutar obavještajnog sustava upozorava da se ne igraju i ne svrstavaju u kampanji”, kažu naši izvori iz HDZ-a. Već se godinama tako u javnosti spekulira o snimci Grabar-Kitarović s rođendanske zabave koju je organizirao Zdravko Mamić. “Sad očito postoji strah da nešto ne izađe van. Originalno ili iskonstruirano, nije važno. Stoga je predsjednica krenula u žestoki napad”, smatraju naši sugovornici u vladajućoj stranci.

Naši sugovornici, naravno, podsjećaju i na smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića 2016. godine upravo na inzistiranje predsjednice koja je tvrdila da je izgubio njeno povjerenje. Tada je bilo potrebno čak 50 dana da se ona i tadašnji premijer Tihomir Orešković dogovore oko njegova nasljednika. Lozančić je danas savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Nikada do kraja nisu razjašnjenje ni okolnosti smjene predsjedničina savjetnika Mate Radeljića. On je tvrdio da mu je uz prijetnje odluku o smjeni priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e. Predsjednica je oštro demantirala da je ravnatelju SOA-e naložila da Radeljiću kaže da je smijenjen.

Grdić: Nisam umirovljen dan prije podizanja optužnice

Predsjednica je dan nakon sučeljavanja prozvala Zorana Milanovića i Ivu Josipovića kao glavne krivce od kojih je naslijedila sigurnosno-obavještajni sustav “opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske”.

“To je čisti fake news. Teza da je korupcija u sigurnosno-obavještajnim službama ‘naša’, obična je laž. Molim Kolindu da navede barem jednu osobu koju je u svojem mandatu razriješila dužnosti zbog korupcije i kriminala. Nema takve! Predsjednica se pokušava kititi tuđim perjem - upravo je obrnuto; ako je netko pridonio da se kazni korupcija, onda sam to ja koji sam nekima oduzeo i čin i odličja, kao i Vlada Zorana Milanovića”, rezolutno je komentirao bivši predsjednik Ivo Josipović i procijenio da se predsjednica naprosto zaletjela “bezočnom manipulacijom”, pokušavajući neutralizirati loš dojam iz Osijeka i biračima prodati borbu protiv korupcije.

“A onda ju je jutro poslije sučeljavanja valjda netko nastojao spasiti prisjećajući se kaznenog djela koje namjerno ne želim spominjati”, kazao je Josipović. Podsjetio je kako je u slučaju Grdića i Preosta, koji je predsjednica izvukla na svjetlo dana, upravo on bio taj koji je prozvane razriješio dužnosti, ali o detaljima ne želi govoriti jer proces još traje. “Sve smo učinili da se uz postojanje sumnji utvrdi konkretna odgovornost.”

O predsjedničinim navodima javno se putem svoje odvjetnice Višnje Drenški-Lasan oglasio i umirovljeni general Darko Grdić.

“Potpuna je neistina da je general Darko Grdić umirovljen dan prije podizanja optužnice. On je protiv svoje volje umirovljen temeljem brzinski donesenih duboko dvojbenih izmjena Zakona o službi u oružanim snagama, nakon podizanja optužnice. Silom je izguran iz sustava s mjesta glavnog inspektora obrane jer je sve dužnosti, uključujući i onu ravnatelja VSOA-e, obnašao bez selektivnog pristupa i jednako prema svima”, stoji u priopćenju Grdićeve odvjetnice. Ona predsjedničku kandidatkinju optužuje da u svojem uredu zapošljava ljude koji su iz VSOA-e pravomoćno otpušteni zbog nezakonitosti u postupanju i radu i u tome ne vidi nikakav problem. (K. Žabec i Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:11