KRIZA U TURIZMU

Booking.com zatvara ured u Splitu, direktor TZ-a: Nema veze, ionako nitko nije znao gdje je

‘Možemo potvrditi kako su zaposlenici u splitskom uredu također pogođeni najavljenim promjenama u poslovanju‘, poručuju iz Bookinga
Joško Stella
 Vojko Bašić/cropix

Booking.com, jedna od vodećih svjetskih online platformi za rezervaciju smještaja, odlučila je staviti ključ u bravu svog ureda u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

Vijest nam je u petak službeno potvrđena iz njihova sjedišta u Zagrebu. O tome se, pak, već danima šuškalo među brojnom armijom splitskih iznajmljivača i turističkih radnika svih vrsta, koji su već godinama bili u svom poslu upućeni na Booking.com.

- U kolovozu smo najavili kako ćemo zbog devastirajućeg utjecaja COVID-19 krize biti primorani na globalnoj razini smanjiti broj zaposlenika. Nažalost, možemo potvrditi kako su zaposlenici u našem splitskom uredu također pogođeni najavljenim promjenama u poslovanju - poručeno nam je iz Bookinga posredstvom njihove PR agencije Dialog-komunikacije.

Split nije iznimka, jer se radi o globalnom procesu restrukturiranja kompanije, koja je u 23 godine od jednog zaposlenog narasla na 17.500 ljudi u 200 ureda i 70 država diljem svijeta.

Na području Hrvatske tada su zapošljavali 60 djelatnika, od čega u Splitu nešto manje od 10. Ured pod Marjanom kao stalni, nakon što je neko vrijeme djelovao sezonski, otvorili su prije četiri godine, istodobno s dubrovačkim, koji pokriva i Crnu Goru. (Za)sad, potvrđeno nam je, neće ga zadesiti ista sudbina kao i splitski.

- Promjene koje se događaju u Hrvatskoj dio su globalne rekonstrukcije poslovanja koja će utjecati do 25 posto Booking.com zaposlenika širom svijeta. Iako smo napravili sve što smo mogli kako bismo sačuvali što više radnih mjesta, zbog značajnog smanjenja broja putovanja i malih mogućnosti da u idućih nekoliko godina situacija na tržištu bude kakva je bila prije COVID krize, na našu veliku žalost, kao i mnoge druge kompanije u putničkom sektoru, morat ćemo dodatno restrukturirati našu organizaciju poslovanja, kako bismo se prilagodili novim uvjetima u industriji putovanja u skladu s našim predviđanjima - pojasnili su nam.

Prvi glas

Mi smo bili prvi glas Turističkoj zajednici Splita o zatvaranju Bookinga u gradu.

- Službenu obavijest o zatvaranju ureda nismo dobili. Booking.com izuzetno je važna online platforma za rezervaciju smještaja i sigurni smo da zatvaranje ureda neće utjecati na kvalitetu rada i pružanje usluga svojim korisnicima - komentirala je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

Službenu obavijest, iako su godinama u partnerskim odnosima, nisu dobili ni u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije. Njezin direktor Joško Stella, doduše, rekao je da su i do njega stigle ćakule, ali ništa službeno.

- Oni su i do sada veliki dio posla s partnerima odrađivali preko online platforme, te e-maila i telefona, tako da se u tom smislu puno toga neće promijeniti. Čak ni taj njihov ured, čija je adresa za mnoge bila nepoznanica, nije bio dostupan. Ništa realno, rekao bih, ali svakako je bolje da imamo ured jedne tako velike kompanije u svom gradu i županiji, nego da ga nemamo. Ovdje se ne radi o tome da oni odlaze samo iz Dalmacije, već o očekivanom poslovnom potezu. Već neko vrijeme se u stranom tisku može pročitati kako im je u cijelom svijetu pao promet, posljedično i provizije i očito da menadžment vuče poteze koji će zadovoljiti u prvom redu njihove vlasnike - kazao je Stella za Slobodnu Dalmaciju.

Split je, inače, do kraja prošle godine i pojave koronavirusa glasio za jedno od najbrže rastućih, ali i najpotentnijih tržišta Booking.coma u ovom dijelu Europe. Na području županije preko njih se nudilo više od 30 tisuća smještajnih jedinica. Broj je rastao iz godine u godinu, a u protekle četiri godine čak za trećinu.

Split je sve do proljeća visoko kotirao u njihovim poslovnim projekcijama, a posljednjih dana studenoga prošle godine kada ih je posjetilo jedno poveće izaslanstvo HGK i ovdašnjih turističkih radnika inzistirali su na uvođenju dodatnih stalnih aviolinija kako bi se sezona produžila.

Učite engleski

Da će iznajmljivačima bez splitskog ureda Bookinga u vremenu koje dolazi biti teže, uvjerena je Martina Kalcina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

- Naši iznajmljivači i do sada su većinu stvari s Bookingom rješavali telefonski ili preko e-maila, ali sada će se ionako prilična dužina čekanja na odgovor još više otegnuti. Za očekivati je da će u ovoj racionalizaciji poslovanja biti ukinut desk na hrvatskom jeziku, što će prouzročiti brojne probleme našoj starijoj populaciji, umirovljenicima, kojih je priličan broj u poslu s iznajmljivanjem svojih nekretnina. Sve će biti teže, od podizanja profila, pa do reklamacija, koje su svakodnevica u našem poslu - rekla nam je Kalcina Nimac.

Dodala je i još nešto:

- Sve vam ovo najzornije govori koliko je zapravo situacija loša. Jednoj moćnoj globalnoj kompaniji pali su prihodi jer su cijene manje, a posljedično i provizije koje su ubirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:26