DRAMATIČNA ISPOVIJEST

Boris Šprem (SDP): Borim se s rakom, ali znam da ću ga pobijediti

Pobijedit ću bolest, ali moram biti discipliniran, kaže nam Boris Šprem

ZAGREB - Nemoguće je da sam bolestan. Bio sam nedavno na sistematskom i svi su mi nalazi super, potpuno sam zdrav - ponavljao je Boris Šprem, SDP-ov saborski zastupnik i šef zagrebačke Gradske skupštine, krajem prosinca liječniku na Rebru koji je došao s nimalo dobrim vijestima o njegovu zdravstvenom stanju.

Nekoliko dana kasnije potvrđena je i konačna dijagnoza, ona je bila daleko bolja od one u koju su liječnici prvotno sumnjali, ali nije bila dobra: maligna bolest krvnog sustava - plazmocitom. Budući da je riječ o bolesti koja se uz intenzivnu terapiju može izliječiti, Šprem je uvjeren kako će dobiti bitku sa zloćudnom bolesti.

Na važnim funkcijama

- U mjesec dana prošao sam put od toga da bolujem od teške neizlječive bolesti do konačne dijagnoze, bolesti koja je potpuno izlječiva. Pobijedit ću bolest, ali moram biti discipliniran - otkriva Šprem koji je odlučio javno progovoriti o svojoj bolesti jer obnaša važne funkcije u Zagrebu i Saboru, gdje je predsjednik Odbora za obranu.

- Mislim da građani moraju znati kada oboli netko tko obavlja javnu dužnost. Bilo bi neodgovorno od mene da nikome nisam ništa rekao - smatra. U emisiji zagrebačke televizije zato je prije nekoliko dana priznao da je bolestan i tako se priklonio onim svojim kolegama koji su odlučili da zdravstvene probleme neće skrivati od javnosti, već o njima progovoriti iskreno i otvoreno.

Uz obitelj, naravno, za njegove je zdravstvene probleme prije toga doznao i predsjednik stranke Zoran Milanović kojeg je obavijestio čim je dobio prve nalaze.

I danas imam sastanke

Učinio bi to i ranije da je znao od čega točno boluje. Tri tjedna su, naime, trajale opsežne i detaljnje pretrage prije nego što je postavljena konačna dijagnoza. Liječnički tim na Rebru nakon toga mu je odredio intenzivne dvomjesečne terapije. Prva dva tjedna već je odradio i za sada se osjeća dobro te stoga ne razmišlja o povlačenju iz politike.

- Kad odradim terapiju do kraja, napravit ću nove pretrage te ovisno o nalazima odlučiti što i kako dalje. Trenutno sve ide dobro. Evo i danas imam sastanke do šest navečer - ispričao nam je jučer.

A još krajem studenoga prošle godine liječnički nalazi pokazivali su da je zdrav ko dren.

- Krajem svake godine obavim pojačani sistematski pregled kod saborske liječnice. Tako sam bio i lani. Nalazi sistematskog bili su izvanredni. Još su se u ambulanti našalili kako prema nalazima nitko ne bi rekao da imam 54 godine - prisjeća se. Međutim, samo nekoliko dana nakon sistematskog počeo je osjećati tegobe, odnosno bolove u kralježnici.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:56