REPOVI HAAŠKE PRESUDE

BRAMMERTZ 'Suci su imali dokaze' PUSIĆ: 'Tužitelju je tuženi uvijek kriv'

 afp

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je kako su suci imali dovoljno dokaza da osude generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, zločini su počinjeni a u očima žrtava i njihovih obitelji pravda nije zadovoljena.

Brammertz je u intervjuu Večernjim novostima izrazio puno razumijevanje za ogorčenje srpske javnosti oslobađajućom presudom hrvatskim generalima, no istodobno se ogradio rekavši da se presuda mora poštivati takva kakva jest, i ponovio kako Tužiteljstvo neće tražiti reviziju presude jer za to nemaju osnove.

Čovjeka od čijih je ocjena praktično do jučer strepila cijela Hrvatska, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić hladno je srezala: Naravno da Tužiteljstvo uvijek smatra i tvrdi da je onaj kojeg optužuju kriv, rekla je.

- No, Tužiteljstvo nije kompetentno donositi tu odluku. Tu odluku je kompetentan donositi isključivo sud - poručila je Vesna Pusić.

- Prema našem mišljenju, dokazi koji su izvedeni tijekom dvogodišnjeg suđenja i sažeti na 1300 stranica prvostupanjske presude, dovoljni su da bi se jednoglasno potvrdila osuđujuća presuda. Međutim, moramo prihvatiti da je troje od pet sudaca to vidjelo drugačije - rekao je Brammertz u tom intervjuu.

- Razumijem emotivne reakcije u Srbiji, pogotovo jer nema sumnje da su zločini počinjeni. Tijekom cijelog žalbenog postupka objašnjavali smo Žalbenom vijeću zašto smatramo da ima dovoljno dokaza da bi se potvrdila prvostupanjska presuda. Činjenica da je žalbenu presudu donio minimalan broj sudaca, uz jaka izdvojena mišljenja, vjerojatno je pridonijela negativnoj percepciji kod mnogih u Srbiji - rekao je Brammertz.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić upozorava da Brammertz takvim izjavama staje na stranu srpskog nacionalizma i samo dolijeva ulje na vatru, otežavajući pomirenje Hrvata i Srba.

- Haaški sud je dao konačnu presudu o zbivanjima tijekom operacije Oluja i nakon nje, presudio kako nije dokazano da je Hrvatska protjerala srpsko stanovništvo, a Brammertz ovakvim izjavama podržava srpski nacionalizam u njihovom osporavanju onoga što je sud utvrdio - rekao je Mišetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:29