MARIO FILIPI

BRANITELJ IZ ŠATORA KOJI JE NAPAO KARAMARKA 'Ova država je u induciranoj komi, a najavljuje se daljnje mrcvarenje'

 CROPIX

Tomislave, ako ti je potrebna "dolina suza", uđi u nju sam i ne uvlači u nju hrvatski narod.

Tako glasi naslov kolumne Marija Filipija, stopostotnoga ratnog vojnog invalida i jednog od prosvjednika u Savskoj 66, u kojoj se, na portalu “Dragovoljac.com”, osvrnuo na nedavni istup predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će HDZ nakon osvajanja vlasti provesti bolne reforme i prirediti građanima neku vrstu “doline suza”, piše Slobodna Dalmacija .

Budući da se prosvjednike iz Savske smatra bliskima HDZ-u, mnoge je začudio Filipijev istup kontra šefa oporbe.

– Nisam član nijedne stranke, niti sam taj tekst pisao iz političkih pobuda – ističe Filipi, dodajući da je pisao o stavovima predsjednika HDZ-a, a ne o Karamarku kao političaru ili osobi.

Kaže nam da je dobio vrlo pozitivne reakcije od kolega prosvjednika, kao i čitatelja portala. Nitko iz HDZ-a, otkriva, nije ga zvao zbog teksta, ni inače.

– Pa zar nije apsurdno da nakon iskustva ove i prethodnih vlada, koje ništa nisu učinile na razvoju zemlje, nego su je samo iscrpljivale i osiromašivale, sada trebamo opet prolaziti četiri godine neke “doline suza”? Ako predsjednik HDZ-a zaista tako misli, onda se nemamo čemu nadati u slučaju promjene vlasti.

Ako će biti tako, prvi put u životu sam pesimist, nemam nade.

Ova država je u induciranoj komi, a najavljuje se daljnje mrcvarenje – ogorčeno će naš sugovornik, iznoseći i ideju da branitelji iz Savske sami naprave nezavisnu listu za parlamentarne izbore ili, dodaje, osnuju stranku. Filipi je u kolumni Karamarku, umjesto umanjivanja socijalnih prava što se najavljuje, predložio šest ciljeva koji trebaju biti okosnica izvlačenja države iz depresije i krize. Ti ciljevi mogu biti temelj programa nezavisne liste ili stranke za koju se Filipi zalaže.

– Ono što jedino od Hrvatske može učiniti ne samo prosperitetnu, nego i vodeću zemlju u europskim i svjetskim razmjerima, jesu smanjivanje administrativnih barijera za privlačenje investicija, podizanje nataliteta da ne izumremo kao narod, postavljanje useljeničke strategije, naseljavanje napuštenih prostora, obrađivanje neiskorištenih poljoprivrednih površina, uspostavljanje cijena proizvoda koje seljaku mogu omogućiti život od poljoprivrede i urbanistički planovi koji će opustjele prostore staviti u funkciju – poredao je Filipi u kolumni točke programa obnove zemlje koje predlaže Karamarku.

Posebno Dalmacija, poručuje naš sugovornik, vapi za prostornim planovima i uklanjanjem administrativnih prepreka kako bi se njezine opustjele općine i zaleđa gradova stavili u gospodarsku i funkciju života.

– Ne mogu se oteti dojmu da se ništa od uništavanja i Dalmacije i kontinentalne Hrvatske kojem svjedočimo ne događa slučajno. Zar nije očito da se golemi prostori na obali ne stavljaju u funkciju kako bi se lakše prodali tajkunima ili strancima? – pita se Filipi, i sam podrijetlom iz Dalmacije, iz Betine na Murteru. Rođen je u Zagrebu, a nastradao je u listopadu 1991. u Marincima pokraj Vukovara, u pokušaju proboja i deblokade grada heroja. Nakon teškog ranjavanja, amputirane su mu ruka i noga.

Kad je u pitanju odnos buduće vlasti prema stopostotnim ratnim vojnim invalidima i ratnim veteranima općenito, Mario kaže da prosvjednici u Savskoj samo traže da ih se ne ponižava i svrstava u “socijalu koja je teret države”, piše Slobodna Dalmacija.

U kojoj to državi ratni veterani predstavljaju socijalne slučajeve kojima treba oduzimati ili povećavati prava kako se kojoj vlasti pričini, pita se kolumnist portala “Dragovoljac.com”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:31