SPREMA SE NOVI SUKOB

BRANITELJIMA 0 KUNA OD PRODAJE HPB-A I CROATIA OSIGURANJA 'Djeci ćemo dati za školu, a ne u Fond branitelja'

Šefovi Fonda očekivali su dobit od 140 milijuna kuna od privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja. Ministar Matić: '140 milijuna kuna dat ćemo za škololvanje djece poginulih branitelja. Bolje je to nego da svaki branitelj dobije 100 ili 200 kuna'

Izgleda kako je na pomolu novi sukob između vlade i jednog dijela braniteljskih udruga. Prema informaciji koju su u srijedu za Jutarnji list potvrdila dvojica ministara, vlada neće u Braniteljski fond uplatiti dio sredstava koja će dobiti prilikom predstojeće prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

Prema sadašnjim prognozama, zarada od prodaje Croatia osiguranja i HPB-a, trebala bi iznositi oko dvije milijarde kuna, i čelnici Braniteljskog fonda su očekivali uplatu približno 140 milijuna, odnosno sedam posto.

Međutim od toga neće biti ništa, što je u razgovoru za Jutarnji, potvrdio ministar branitelja Predrag-Fred Matić : "Zakon o privatizaciji izmijenila je HDZ-ova vlada 2010., i unesena je odredba po kojoj se može , ali i ne mora, dati sedam posto dionica Fondu branitelja. Tada se braniteljske udruge nisu bunile protiv takve promjene, pa se ne trebaju niti sada", drži Fred Matić.

To ne znači da žrtve Domovinskog rata neće imati koristi od predstojeće privatizacije, ali gubitnici će sigurno biti oni koji su raspolagali braniteljskim novcima.

Neslužbeno se doznaje kako su Matić, ministar financija Slavko Linić i potpresjednik vlade Ranko Ostojić, dogovorili da se približno isti iznos dodijeli za školovanje djece poginulih branitelja. "Ako se radi o 130-140 milijuna kuna, neka se to podijeli na deset godina, i to je dovoljno da pomognemo da u tom razdoblju više od devet tisuća djece završe školovanje, i budu spremni uključiti se u svakodnevni život. Ionako se ne radi o velikim novcima, i bolje je istinski pomoći desetak tisuća mladih ljudi koji se školuju, nego ta sredstva podijeliti na pola milijuna branitelja, pa će svaki od njih dobiti nekakvih sto ili dvjesto kuna", pojašnjava Matić.

Dodatni razlog ovakvoj odluci jest i duboko nezadovoljstvo dosadašnjim radom Braniteljskog fonda.

Kada je osnovan, zamišljeno je da će se Braniteljski fond puniti dionicama privatiziranih javnih poduzeća i u Fond je, od 2003. godine, kada je osnovan, preneseno po sedam posto dionica HT-a i Ine. Skandal je nastao kada su braniteljske dionice prodane MOL-u i tako omogućio da mađarska naftna kompanija postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini. Zato je Slavko Linić odlučio da ubuduće dionice privatiziranih poduzeća neće davati Fondu, već će, radije, braniteljima isplaćivati novac. Kako je u Hrvatskoj prava inflacija branitelja, kojih je pola milijuna, prevladao je stav Predraga Matića, kako je bolje pomoći djeci poginulih veterana, nego svakome tko tvrdi da je bio ratnik dati nešto sitnoga.

U tome se oslanjaju na Zakon o pravima branitelja i Zakon o Fondu koji ne propisuju izričitu obvezu prenošenja dionica državnih poduzeća u Braniteljski fond, što Vladi daje mogućnost da o tome samostalno odlučuje.

No, članovi Odbora za ratne veterane iz redova HDZ-a, Tomislav Ivić, Zvonko Milas i Josip Đakić, nedavno su sa svoje sjednice javno zatražili od Vlade da Braniteljskom fondu ne uskraćuje dionice tih poduzeća jer bi se mogao dovesti u pitanje njegov opstanak, a time i mnogi projekti koji se financiraju iz dobiti. Trećina dobiti ulaže se u stipendije djece branitelja - ukupno je isplaćeno 9556 stipendija, kao i u Zakladu branitelja koja je lani odobrila 4825 novčanih pomoći

Ministar branitelja se pobrinuo za djecu branitelja, a podržavaju ga Linić i Ostojić. A ako Fond branitelja zaista ostane bez dionica HPB-a i Croatia osiguranja, a u budućnosti HEP-a i drugih javnih poduzeća koja će biti privatizirana, u pitanje bi mogao doći njegov opstanak. Nedavno je objavljeno da je do sada više od 60 posto branitelja tražilo isplatu svojih udjela iz Fonda i njegova je neto imovina pala na 1,13 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:44