SDP-ov STRATEG

Branko Grčić: Bogati će imati 6 posto veće plaće

S novim porezima najviše će izgubiti srednji sloj jer mu raste porez, a ukidaju se olakšice
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Novo oporezivanje plaća, sa samo tri stope - 12, 25 i 40 posto, za SDP je nepravedno i apsurdno iz tri razloga: najsiromašniji neće puno dobiti, srednji sloj će puno izgubiti, a najbogatiji dobivaju još više.

- Najvišu cijenu ove mini porezne reforme platit će srednji sloj jer njima raste porez, a istodobno se ukidaju porezne olakšice. I najapsurdnije: ukidanjem stope od 45 posto pogoduje se najbolje plaćenima - kaže SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić. Izračunao je da najveće relativno povećanje najnižih plaća iznosi oko 2,5 posto, srednjem sloju plaće padaju do 2 posto, a najbogatijima - s više od 30 tisuća kuna - rastu od 2,5 do 6,4 posto.

Više opteretiti bogate

Grčićev je prijedlog drugačiji: najnižu poreznu stopu treba spustiti na 10 posto, a ostale stope ostaviti kakve su i bile, dakle 25, 35 i 45 posto, s istim poreznim razredima. U radikalnijoj varijanti podigao bi neoporezivi dio plaće na 3500 do 4000 kuna, što bi povećalo najmanje plaće.

'Reforme Jadranke Kosor su kao ‘Hamlet’ bez danskog princa'

Kosor je obećala: 180 dana do nove i bolje Hrvatske

Kaže da se porezna reforma mora provesti tako da se više opterete bogatiji. Instrumenti su porez na kapitalnu dobit, dividendu i na luksuz.

Porez na luksuz

Svjestan je da bi smanjenje najnižeg poreza sa 15 na 10 posto oštetilo lokalnu samoupravu za oko 2 milijarde kuna, pa bi u sljedećem koraku njegove reforme ostale stope trebalo neznatno povećati - sa 25 na 27 i sa 35 na 37 posto, čime bi oni s plaćama većim od 13 tisuća kuna ostali bez dvjestotinjak kuna. - Važno je znati da neto plaću manju od 12 tisuća kuna ima više od 90 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Svi bi oni imali koristi od ovog scenarija - računa Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 15:15