ČEKA SE PODRŠKA U SABORU

BRANKO HRVATIN DOBIVA JOŠ JEDAN MANDAT NA ČELU VRHOVNOG SUDA Josipović ga predložio kao jedinog kandidata

Zagreb, 150413.Hrvatski Sabor.Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Drzavnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin odrzao je konferenciju za medije.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Branko Hrvatin dobit će i treći mandat na čelu Vrhovnog suda. Aktualni mandat istječe mu sredinom srpnja pa Sabor mora izabrati novog predsjednika. A to će, kako sada stvari stoje, opet biti Hrvatin koji je na istoj funkciju od 2005. godine.

Prijedlog, kojim upravo Hrvatina predlaže za još jedan mandat, u Sabor je prošli tjedan uputio predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednika Vrhovnog suda, naime, bira Sabor na prijedlog predsjednika države, a uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog odbora za pravosuđe. Stoga će Odbor za pravosuđe na sjednici u petak raspravljati o Hrvatinu, a prvi puta će ga članovi Odbora i saslušavati odnosno postavljati mu pitanja.

Josipović nije pretjerano objašnjavao zašto predlaže Hrvatina.

- Gospodin Branko Hrvatin diplomirani je pravnik koji je obnašao dužnost suca Općinskog suda u Zagrebu, suca Županijskog suda i suca Vrhovnog suda, a trenutno je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Držvanog izbornog povjerenstva. Predlažem stoga Saboru izbor Hrvatina za predsjednika – naveo je Josipović u svom kratkom dopisu.

Hrvatin bi bez problema trebao dobiti potporu Sabora, budući da će ga, kako neslužbeno doznajemo, vladajuća koalicija unatoč nekim nesuglasicama, također podržati. SDP će to, kako neslužbeno doznajemo, to učiniti dosta nevoljko. No, jedan njihov zastupnik objašnjava nam kako se Hrvatin čini kao najbolji izbor zbog odnosa koji vladaju među sucima Vrhovnog suda.

- Svim je u interesu da se Hrvatina što prije izabere i zatvori ta priča kako se ne bi dalje komplicirali odnosi na Vrhovnom sudu gdje blago rečeno postoje klike koje ne komuniciraju najbolje – kaže naš sugovornik.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar, pred kojiim će u petak Hrvatin javno biti saslušavan, nam je pak priznao da će njegovu podršku dobiti.

- Ja ću ga podržati jer je odradio veliki posao oko izmjena Ustava, smatram da ima povjerenje sudaca i sudačke profesije ali i građana. Njegova pozicija nije ugodna jer se nalazi između čekića odnosno velikih očekivanja za što bržim promjenama u pravosuđu i nakovnja odnosno realiteta; oskudnih sredstava i broja ljudi – objasnio je Kregar.

- Budući da je predsjednik države poslao jedino Hrvatina kao prijedlog Kregar ne očekuje da bi se mogli pojaviti i drugi kandidati za to mjesto.

- Predsjednik države predlaže kandidata za Vrhovni sud, a od njega smo kao prijedlog dobili samo Hrvatina – dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:21