BIZNISMEN U NU2

BRANKO ROGLIĆ KOD STANKOVIĆA Utjecajni poduzetnik otkrio koliko je financijski 'težak': 'Kao kapitalist sam desno, ali ja sam socijaldemokrat u duši'

 Foto: Darko Tomaš / CROPIX

Gost emisije Nedjeljom u dva na HRT-u bio je Branko Roglić, jedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih biznismena, vlasnik 18 tvrtki u osam država, a govorio je o svojem poslovnom carstvu, poslovnoj klimi u Hrvatskoj te zašto je zainteresiran za politiku.

Roglić je Mostu u kampanji donirao 20.000 kuna i spreman je toj listi, ako ostanu i ustraju na reformama pomoći i dalje - u svakom pogledu, a najviše savjetima. Kazao je kako cijeni i Dragu Prgometa i Božu Petrova. Smatra da Prgomet nije dobro postupio kad je išao pregovarati s Milanovićem, ali zamjera i Mostu što su ga izbacili, bez da su čuli i njegovu stranu. Stajališta je da pregovori oko sastavljanja Vlade ne smiju biti ubrzani. Veliku koaliciju ne smatra dobrim rješenjem - zalaže se za vladu stručnjaka s kandidatom Mosta kao premijerom. Oko ključnih stvari, primjerice teritorijalnog ustrojstva i energetike, mora biti postignut konsenzus, smatra Roglić.

'Važno je pošteno zaraditi svoj posao. Zato što sam kapitalist ja sam 'desnica', ali sam u srcu socijaldemokrat', poručio je Roglić koji zagovara princip 'švedskog' kapitalizma. Radnici u njegovim tvrtkama imaju prosječnu plaću 7.200 kn.

'Nikad nijedan radnik nije čekao svoju plaću i doprinose i nikad nijedna banka nije čekala anuitet', kazao je. Poduzetnike poput Željka Keruma, koji se vole hvaliti svojim bogatstvom, Roglić ne bi želio sresti ni na ulici. Uživa, kaže, u ribolovu, u pomaganju kulturi i ljudima kojima je pomoć potrebna. Roglić smatra kako su najveća komparativna prednost Hrvatske more i obala te Slavonija. Hrvati su dobri i u proizvodnji softvera, a trebalo bi se baviti i marikulturom, dodao je. Odgovarajući na neke primjedbe kako se njegove tvrtke bave samo 'redistribucijom', Roglić je kazao da su njegova proizvodnja hoteli, a kod Donjeg Miholjca pokrenuo je i proizvodnju kulena.

Uzor mu, dodao je, vlasnik Ikee. Odgovarajući na pitanja koliko vrijede njegova poduzeća Roglić je kazao kako ona imaju oko milijardu i 250 eura, s dugom od 115 milijuna kuna. 'Kad bih to sve prodao i vratio sve dugove bankama ostalo bi mi sigurno par stotina milijuna eura', rekao je. Roglić godišnje donira oko milijun kuna za kulturu i umjetnost - među njima su Lado, zagrebački HNK, Glumci u Zagvozdu, kazalište u Osijeku te više mladih pisaca i slikara.

Političarima je uputio tri poruke. Prije svega treba rezati administraciju koja je golema i neprimjerena našem gospodarstvu te loša i neučinkovita. Paralelno, trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju jer su njihovi proizvodi skupi. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati, kazao je Roglić. Protiv je najave da se ministrima i saborskim zastupnicima smanje plaće. 'Ministar je u svakoj zemlji ministar. Neka ih bude manje, ali moraju biti dobro plaćeni i efikasni', kazao je Roglić u emsiji Nedjeljom u dva .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:40