AKCIJA MOČVARA

BROĐANI O AKTERIMA NOGOMETNE AFERE Za prvoosumnjčenog Davora Špehara svi tvrde da je bio dobar sudac koji je natjeran na “pravila igre”

 Emica Elvedji / CROPIX

Nitko od 22 nogometna suca i djelatnika koje USKOK sumnjiči za primanje i davanje mita te namještanje nogometnih utakmica, uglavnom na području Brodsko-posavske županije, nije završio u istražnom zatvoru.

U USKOK-u su, naime, procijenili da im ta zaštitna mjera ne treba, a s obzirom da su okrivljenici bili pod mjerama tajnog audiovizualnog praćenja, smatraju da imaju dovoljno dokaza i da zaštitne mjere nisu potrebne. Stoga su svi osumnjičeni u četvrtak tijekom dana pušteni kući. Time je okončan prvi čin akcije kodnog imena “Močvara”, premda bi joj s obzirom na razinu natjecanja i iznose koji su se vrtjeli primjerenije ime bilo - mala bara. Vjerujemo da bivši ministar Željko Jovanović nije imao na umu akcije tog ranga kad je prije pet godina najavio “isušivanje nogometne močvare”, koje nije zaživjelo kako je on to želio. U Slavonskom Brodu, pak, ovaj je slučaj priča dana. O njemu se raspravlja na terasama kafića, u trgovinama, na ulicama... Zajednički nazivnik svim razmišljanjima koja smo čuli je da to nije nikakvo iznenađenje.

Mali iznosi za puno ljudi

- Toga je uvijek bilo, a bit će i nakon ovoga. Bio sam do prije četiri godine amaterski nogometaš i upravo zbog takvih stvari ostavio sam se nogometa. Nisam više želio biti dio toga, a nisam želio ni riskirati ozljedu na utakmicama, gdje dođeš i jasno vidiš da je protivnik ‘ušao’ u suce. Pozdravljam ovu akciju i ne slažem se s onima koji je umanjuju s obzirom na iznose koji se spominju. Iznosi jesu mali, ali je uključeno puno ljudi, i to treba suzbiti koliko god je moguće - rekao nam je jedan Brođanin. Nitko od naših sugovornika nije želio o tome govoriti javno. Slavonski Brod je malen grad i nitko se ne želi zamjerati.

Podsjetimo, policija i USKOK u utorak su uhitili 22 osobe - nogometne suce i dužnosnike, koje su pratili mjesec dana u travnju i svibnju ove godine. Sumnjiče ih da su namještali nogometne utakmice za iznose od 200 do 3000 kuna po utakmici, a prvoosumnjičeni među njima je 34-godišnji Davor Špehar, aktivni sudac i povjerenik za suđenje 2. županijske nogometne lige. USKOK ga tereti da je na traženje predstavnika pojedinih klubova za njihove utakmice delegirao suce koji su bili spremni za novčanu naknadu suditi pristrano u korist pojedinog kluba. Za to je, tvrde u USKOK-u, dobivao od 200 do 500 kuna po utakmici.

Žao im dečka

- Moram priznati da mi je na neki način žao tog dečka. Sjećam ga se kad je počeo suditi u ranoj mladosti, pri čemu je pokazao izniman talent, a osim toga, bio je vrlo kulturan i pristojan - kaže nam poznavatelj brodske nogometne scene.

- Njegov talent nije ostao nezapažen i vrlo brzo dogurao je do 2. HNL-a kao najbolji sudac u županiji, no onda je vrlo brzo, prije 5-6 godina, pod čudnim okolnostima izbačen s liste. Mislim da nije bio spreman ‘igrati’ kako se od njega tražilo i da je zato kažnjen. Moguće da je tada shvatio da drukčije ne ide pa se i sam uključio u ono što radi većina sudaca u nižim ligama - rekao nam je sugovornik, dodavši da se Špehar uglavnom kretao u krugovima nogometnih sudaca koji su dolazili u kafić koji je naslijedio od oca, gdje za razgovor s nama nitko nije bio voljan.

Šokirani Brođani

Zanimljivo, osim što je protekle sezone određivao suce za utakmice 2. ŽNL-a Istok i Centar, Špehar je i sam sudio utakmice 1. i 3. ŽNL-a, kao i Međužupanijske lige Slavonije i Baranje. Navodno je sudio i jedan od susreta 3. ŽNL-a, koji je predmet istrage. O tome što se događalo na terenima amaterskih klubova htjeli smo razgovarati i s predsjednikom sudačke komisije u ovoj županiji Denisom Rajkovićem, ali se on na naše pozive nije javljao. Naš sugovornik kaže i da su ga neka imena osumnjičenih šokirala, a najviše ime suca Zvonimira Lace “koji sudi 2. HNL i najbolje je rangiran sudac iz naše županije”.

- Ne znam što mu je to trebalo - čudi se Brođanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:59