PRVAŠIĆI

BROJNE DOMAĆE FIRME PRIGRLILE POZITIVAN TREND Svojim zaposlenicima roditeljima prvašića za prvi dan škole dale slobodan dan

Brojne hrvatske kompanije jučer su omogućile svojim zaposlenicima da prvi dan nastave doprate djecu do škole. Zaposlenici Zagrebačke banke, Erste grupe, Ikee, DM-a, Addiko banke, Konzuma, Lidla dobili su beneficije zbog prvašića
 Luka Gerlanc / CROPIX

Velika zgrada, torba na leđima, mnoštvo knjiga, učiteljica koja se srdačno smiješi, učionica puna djece, među kojima su često i oni koji će postati prijatelji za cijeli život i poljubac roditelja koji govori da će sve biti u redu, koji daje podršku i samopouzdanje - prvi dan škole zauvijek ostaje u pamćenju. Koliko je važno da na taj dan roditelji budu uz svoje dijete pitali smo psihologinju Maju Vujčević Vračević.

- Uvijek je bitno da u trenucima koji su velike prekretnice barem jedan roditelj bude uz dijete jer mu to daje osjećaj sigurnosti. U novoj sredini djeca će se lakše snaći uz nekoga u koga imaju povjerenja, a roditeljima koji su uz njih od rođenja ipak daleko najviše vjeruju - rekla je Vujčević Vračević.

Slobodno i za rođendan

Upravo je zato hvalevrijedan trend koji su velike tvrtke posljednjih nekoliko godina uvele u praksu - slobodan dan za roditelje prvašića. Zaposlenici Zagrebačke banke, Erste grupe, Ikee, DM-a, Addiko banke, Konzuma, Lidla neki su od onih koji su u ponedjeljak dobili slobodan dan.

Slobodan radni dan za roditelje prvašića Konzum je uveo prije dvije godine te je do sada taj dan u Konzumu iskoristilo 787 zaposlenika, dok će ga ove godine iskoristiti ukupno 275 zaposlenika, čijih 283 djece kreće u prvi razred. Ikea takvu politiku ima od samog dolaska u Hrvatsku, a ove godine to je pravo iskoristilo 16 roditelja, dok je, primjerice, prošle godine isto koristilo njih 18.

Praksa slobodnog dana u većini spomenutih tvrtki vrijedi i za roditelje čija djeca prvi put ulaze u sustav predškolskog odgoja, a zagrebački PBZ, pak, ima i korporativni vrtić, dok roditelje školske djece subvencioniraju sa 600 kn po djetetu za kupnju knjiga i školske opreme, dok u Zagrebačkoj banci zaposlenici dobiju i slobodan dan za rođendan.

Stroži u Holdingu

Dok je ova praksa široko prihvaćena u privatnim tvrtkama, one u gradskom i državnom vlasništvu nisu toliko fleksibilne. Prava državnih službenika i namještenika regulirana su Zakonom o državnim službenicima i Kolektivnim ugovorom za državne službenike namještenike, a s obzirom na to da plaćeni dopust koji bi prvog školskog dana koristili roditelji djece koja polaze u prvi razred osnovne škole nije propisan nijednim propisom kojim su regulirana prava državnih službenika i namještenika, roditelji koji rade u državnim službama teško će moći biti uz svoje dijete na prvi dan škole, kako su nam potvrdili iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Pravo na plaćeni dopust za slučaj važne osobne potrebe kao što je to, primjerice, potpore djetetu prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, može biti uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu - stoji u odgovoru MRMS-a, a u nekim ministarstvima, poput MSOMSP-a, “radi usklađivanja obiteljskih i poslovnih obveza roditeljima djece vrtićke i školske dobi omogućava se, sukladno njihovim zahtjevima, drugačije radno vrijeme od onoga koje je propisano Pravilnikom”. U najvećoj gradskoj tvrtki, Zagrebačkom holdingu, pravila su stroža.

- U Holdingu nije praksa davati zaposlenicima koji imaju prvašiće slobodan dan. Ako žele biti slobodni za prvi dan škole, trebaju podnijeti zahtjev za godišnji odmor - kaže glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:48