REBALANS PRORAČUNA

BRUXELLES TRAŽI DODATNE UŠTEDE OD 1,3 MILIJARDE KN Iznenađeni Milanović: 'To tako ne može biti'

Karlovac, 040414.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic posjetio je tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu i obisao dio proizvodnih pogona. U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic te ministar obrane Ante Kotromanovic. Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Europska komisija nije zadovoljna rezanjima koja je u najnovijem rebalansu predložila Vlada. Navodno traže dodatne uštede od 1,3 milijarde kuna. Rok do kada vlada mora predložiti novi plan je 30. travnja, a Bruxelles će se o njemu očitovati do kraja lipnja. Za sada se još ne zna gdje će se rezati, javlja HRT.

- Cijelo vrijeme razgovaramo s Europskom komisijom, kao i sve druge države. To traje godinama u nekim slučajevima. Naše prve mjere prilagodbe bile su prilično izdašne i velike - to je 1,8% BDP-a prilagodbe. To su veliki iznosi. Komisija je u preporukama tražila 2,3%. Ne znam hoćemo li moći doći do tog iznosa u uravnoteženju. Ići ćemo prema tom iznosu, ali ne tako da napravimo situaciju kao u Grčkoj, da u RH ubijemo svaki rast, svaku mogućnost investicije ili ulaganja. To tako ne može biti! - komentirao je premijer Zoran Milanović, koji danas boravi u Karlovcu.

Najave da će Europska komisija odbiti Vladin prijedlog štednje i mjera za smanjenje proračunskog deficita nisu iznenadile saborsku oporbu.

"Mene to ne iznenađuje, ne iznenađuje sve koji se bave javnim financijama. Ključno je da vlada nije poslala dovoljno snažnu i jasnu poruku da je ovaj rebalans proračuna rezultat određenih zakonskih promjena i određenih reformskih zakona. Dakle, ovo je sve jednokratno i Bruxelles je tu prepoznao daleko veću opasnost za 2015. nego što je za 2014. i oni su poslali jednu logičnu stvar - izvolite skresati još 1,3 milijardi pa možemo razgovarati", rekao je Ivan Šuker (HDZ) novinarima u Saboru.

Odbio je tumačenje da je Vlada imala prekratak rok za reforme, ističući da Europsku komisiju jednokratne mjere ne zanimaju.

Na pitanje što bi napravio da do 30. travnja mora srezati proračun, Šuker nije konkretno odgovorio, kazao je tek da će se "ili nešto skresati ili povećati prihodovna strana".

Ustvrdio je da je krizni porez HDZ-ove vlade rezultirao uspješnim izdavanjem obveznica, ali da je aktualna vlada mjere na prihodovnoj strani potrošila "nerazumnim poreznim zakonima na početku svog mandata".

Šuker se i dalje protivi povećanju postojećih i uvođenju poreza na nekretnine.

"Porez na nekretnine bi bio najveći socijalni udar u Hrvatskoj. Tim porezom morali biste uzeti 7-8 milijardi hrvatskim građanima, a oni to u ovom trenutku nemaju. Socijalni udar bit će daleko veći od efekta u proračunu", uvjeren je Šuker.

Najave iz Bruxellesa ne iznenađuju ni laburista Branka Vukšića.

"Svi koji su mislil da ćemo mi ući u EU kako bi nam ona pomogla jako su se prevarili. To je za nas pogubno jer imamo Vladu Zorana Milanovića koja ne zna upravljati državom, a drugo poguban je odnos Bruxellesa prema Hrvatskoj jer nitko se nije s ovakvim rigoroznim štednjama izvukao iz krize. To je jedna recesijska mjera, to nije proturecesijska mjera i time će još padati BDP, time će padati još neke tvornice, još će biti više otkaza i nezaposlenih i još ćemo biti više zaduženi. To vodi jednom grčkom scenariju", smata Vukšić.

Dodao je kako se nada da će i u Grčkoj i u Hrvatskoj prevladati opcija koja će se znati suprostaviti Bruxellesu.

"Zoran Milanović je poslušnik Bruxellesa i jedino što on zna je kresati", ustvrdio je.

Smatra da novac za pokretanje gospodarstva treba tražiti u ukidanju nekih od 200-tinjak vijeća i agencija, te u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

"Samo, oni nemaju hrabrosti, jer su u tim agencijama njihovi aparatčiki", ustvrdio je Vukšić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor upozorava, pak, kako Vlada žurno mora donositi odluke, a uvjerena je da se Bruxellesu neće moći udovoljiti bez rezanja nekih prava.

"Zato je Vlada kardinalno pogriješila na početku mandata kad nije donijela drastične odluke i reforme. Ovo o čemu se danas govori nisu reforme", kazala je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01