PROMJENE U MORH-U

Brzica odlazi, ministar Krstičević već odabrao svog novog pomoćnika

 Bruno Konjević / CROPIX

Odlazak Nikole Brzice s mjesta pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku sasvim je izvjestan te su u Ministarstvu obrane u potrazi za njegovim nasljednikom.

Prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku na tu poziciju najvjerojatnije dolazi Petar Mihatov, djelatnik Ministarstva vanjskih poslova. Mihatov je već radio u MORH-u kao načelnik Sektora za međunarodnu suradnju i sigurnost.

On je temeljem ugovora između MORH-a i MVP-a 2013. došao u Ministarstvo obrane dok je ministar bio Ante Kotromanović, a šef mu je bio tadašnji pomoćnik ministra za obrambenu suradnju Zoran Drča.

Mihatov se na tom mjestu zadržao dvije godine, odnosno do dolaska Nikole Brzice na mjesto pomoćnika ministra. Tada je Drča imenovan šefom Sektora za međunarodnu suradnju i sigurnost, a Mihatov se vratio u Ministarstvo vanjskih poslova.

Naši nam sugovornici kažu kako je riječ o stručnoj osobi izuzetno upućenoj u međunarodne odnose i obrambenu politiku.

Povratak Mihatova u Ministarstvo obrane zvuči iznenađujuće, ali naši nam sugovornici tvrde kako ga je ministru Damiru Krstičeviću predložio predstojnik premijerova Ureda Davor Božinović.

Naime, Mihatov je svojedobno radio zajedno s Božinovićem u MVP-u i ovaj o njemu ima jako dobro mišljenje. Osim toga, Krstičeviću na tom mjestu treba stručna osoba koja je upućena u međunarodne odnose i koja se u kratko vrijeme može uključiti u poslove obrambene politike.

Nikola Brzica prošli je tjedan ponudio ostavku na mjesto pomoćnika ministra obrane, navodno ljutit što je ministar obrane Zorana Drču odlučio imenovati za načelnika sektora u personalnoj upravi MORH-a.

Drča je sada načelnik sektora za međunarodnu suradnju i sigurnost. Brzica je to protumačio kao napredovanje iako bi Drča došao na isto mjesto na kojem je i sada. Brzica Drču smatra odgovornim za nestanak Plana obrane i nekih dokumenata NATO-a te da mu nije mjesto u MORH-u. Osim toga, Brzica je nezadovoljan i činjenicom da nije imenovan državnim tajnikom, iako mu je to više puta obećavano.

Osim rješavanja pitanja na razini pomoćnika ministra, u Ministarstvu obrane predstoje i velike kadrovske promjene u jednom od najvažnijih područja - sektoru za javnu nabavu.

Ove godine u mirovinu odlazi najdugovječniji načelnik tog sektora Branko Pribolšan. Njega će zamijeniti brigadir Ivica Devčić.

No odlazak su zatražili i voditelji prve i druge službe u ovom sektoru Karolina Pralas-Puljić i Hrvoje Salopek. Pralja-Puljić 17 godina radi u nabavi, a Salopeku je MORH platio magisterij na temu 'Nabava za potrebe obrane i sigurnosti' te školovanje u SAD-u.

Navodni razlog odlaska je njihovo nezadovoljstvo imenovanjem Devčića za načelnika sektora za nabavu koji, navodno, ne posjeduje certifikat za obavljanje ovih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:06