OPET U POLITICI?

Budiša dao otkaz u Školskoj knjizi i priprema HSLS za skore izbore

Dražen Budiša sudjeluje u pripremi dvaju velikih skupova koje će HSLS održati u povodu obljetnice smrti Vlade Gotovca
 Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Moj govor na izbornoj skupštini HSLS-ova ogranka u Zadru ne znači više od razine potpore stranci - odgovorio je Dražen Budiša, bivši šef te stranke, na naš upit vraća li se u politiku.

Naime, Budiša je 1. rujna napustio Školsku knjigu u kojoj je radio zadnjih nekoliko godina, pa se činilo da u njegovu pojavljivanju na jednom službenom skupu stranke, i to nakon sedam godina,, ima puno više od obične potpore stranci i novom vodstvu.

- Četverogodišnji ugovor i dogovor koji sam imao sa Školskom knjigom istekao je 31. kolovoza i zato sam otišao - pojasnio nam je kratko Budiša.

Što planirate dalje? Zar ćete se potpuno umiroviti, pitam nekadašnjeg čelnika HSLS-a koji je vrlo škrt na riječima.

- To je ipak zadiranje u privatnost - zagonetno se nasmijavši odgovorio je Budiša.

Iako je u kratkom razgovoru inzistirao da je riječ samo o potpori stranci, neki koji ga bolje poznaju kažu da se Budiša ipak bavi mišlju da se aktivnije uključi u politiku. Kažu da ga politička strast, zapravo, nikada nije napustila, čak ni kada se ozbiljnije bavio drugim stvarima.

Povratak temeljima

Budiša, kako doznajemo, neće biti ni u Predsjedništvu, niti u drugim tijelima stranke, a odbio je i funkciju počasnog predsjednika. Bit će običan član, ali će odlaziti na većinu predizbornih skupova HSLS-a, no, doznajemo, na izborima se ipak neće kandidirati.

Budiša sudjeluje i u pripremi dvaju velikih skupova koje HSLS planira održati početkom prosinca u povodu desete obljetnice smrti Vlade Gotovca. Naši sugovornici kažu kako je Budiša procijenio da bi upravo sada mogao biti pravi trenutak za povratak. Naime, nakon izlaska iz vladajuće koalicije, HSLS se ojačao novim ljudima, a novi šef Darinko Kosor najavio je novu politiku stranke. Uz ostalo, stranka se želi vratiti temeljima koje su postavili Budiša i Vlado Gotovac i baštiniti najbolje što su dala ta dva velikana HSLS-a.

U više navrata zadnjih mjeseci, pa i u Zadru, Darinko Kosor je naglašavao da je HSLS jedina politička stranka u Hrvatskoj koja nije opredijeljena, dok sve druge stranke pripadaju ili lijevoj ili desnoj koaliciji.

- HSLS vidim kao treću, nezavisnu opciju - isticao je Kosor, što je Budiša bezrezervno podržao:.

Nezavisna pozicija

- S Darinkom Kosorom počelo je novo razdoblje u povijesti HSLS-a. U njemu i novom vodstvu vidim jamstvo za tu nezavisnu političku poziciju - rekao je Budiša koji, inače, ranije nije komentirao burna događanja u stranci ni odlaske nekih HSLS-ovaca poput Đurđe Adlešič i Ivana Čehoka.

Na skupu u Zadru Budiša je govoreći o povijesti stranke istaknuo da bi se HSLS, uvijek kad bi se opredijelio za nezavisnu poziciju, našao na udaru kritike. Zadnja previranja u HSLS-u usporedio je s nekima kroz koja je stranka prolazila i u 90-ima. A o tome je imao štošta reći jer je Budišina politička karijera bila uistinu burna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:17