SABORSKI ODBOR

BURNA RASPRAVA Dogovor oko deklaracije o djelovanju Hrvatske kao članice EU zapeo na Tuđmanu

ZAGREB - Članovi saborskog Odbora za europske integracije jutros se nisu uspjeli usuglasiti oko toga treba li se u deklaraciji o djelovanju Hrvatske kao članice EU naći i ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pa je zaključeno da će konačni tekst tijekom dana pokušati dogovoriti predsjednici klubova zastupnika.

Donošenje deklaracije inicirao je Klub SDP-a, a među strankama su već dogovorene gotovo sve stavke.

HDZ-ov Andrej Plenković je, međutim, na današnju sjednicu Odbora došao s prijedlogom da se u deklaraciju unese referenca na Tuđmanov govor u Saboru 30. svibnja 1990., u kojem je prvi predsjednik pozvao na što skorije uključenje Hrvatske u tadašnju Europsku zajednicu.

SDP-ovci su protiv takvog prijedloga, jer smatraju da bi se, u tom slučaju, u deklaraciji trebala naći i neka druga imena i događaji.

"Svi prijedlozi koje smo do sada čuli ući će u deklaraciju, jer želimo konsenzus i tako su se dogovorili klubovi. Međutim, ako bismo prihvatili ovaj prijedlog, trebalo bi vidjeti i koja druga imena i događaji bi trebali poimence biti uvršteni u deklaraciju ", rekao je Daniel Mondekar (SDP).

Predložio je da se, umjesto spominjanja Tuđmana, u deklaraciju unese općenitija formulacija o europskoj orjentiranosti Hrvatske od početaka samostalnosti.

Zaključeno je da će se tijekom dana sastati predstavnici klubova, kako bi pokušali usuglasiti konačni tekst deklaracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:19