'U HRVATSKOJ ODLUČUJU HRVATI'

BURNE REAKCIJE NA BRKIĆEVU IZJAVU Odgovorio mu Pupovac, HNS se pita misli li i Plenković kao Brkić, IDS smatra da je njegov istup šovinistički...

 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Milorad Pupovac osvrnuo se na svom Facebook profilu na današnju izjavu Milijana Brkića, koji je, između ostalog, rekao da gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade podsjetivši da u hrvatskoj državi odlučuju Hrvatice i Hrvati.

Zamjenik predsjednika HDZ-a komentirao je Pupovčevu izjavu koju je proteklog vikenda dao tijekom intervjua RTS-u da će se možda raditi i šira rekonstrukcija Vlade.

Saborski zastupnik SDSS-a koji je u Saboru glasovao protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića, napisao je:

- Danas ih je više posegnulo za mojim imenom. Ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakog pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio.

Stigle su i prve stranačke reakcije na Brkićevu izjavu.

Potaknuti skandaloznom izjavom zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, u kojoj govori da „manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i smjer Vlade“ i da „o sustavu i smjeru Vlade odlučuju samo Hrvatice i Hrvati“, zahtijevamo hitnu ispriku svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i postavljamo pitanje - misli li tako i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković?, navodi se u priopćenju HNS-a.

- Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske - rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak je najoštrije osudio i "šovinističkima" nazvao izjave zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića koji, tvrdi Miletić, smatra da pravo odlučivanja u Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu, iako u demokratskim europskim zemljama pravo na odlučivanje imaju svi građani tih zemalja.

- Takve su izjave daleko ispod civilizacijskih i demokratskih standarda uljuđene i moderne zemlje kakva bi Hrvatska, nadam se, htjela biti", navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako u svim demokratskim zemljama Europe, pravo na odlučivanje imaju svi građani te zemlje, dakle svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost.

- Prema službenim podacima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Hrvatskoj živi više od 320 tisuća građana koji nisu hrvatske nacionalnosti. Kao i u svim razvijenijim dijelovima Europe, i mi u Istri vjerujemo da je različitost pravo bogatstvo - naglašava čelnik IDS-a.

S ponosom, kako kaže, ističe da u Istri svakodnevno žive to bogatstvo te svi skupa jamče da će se te vrijednosti nastaviti beskompromisno čuvati i njegovati.

Miljana Brkića je pozvao da dođe na proslavu Dana Europe u Pulu, koji se obilježava 4. festivalom multikulturalnosti, te da se "sam uvjeri u ljepotu različitosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:39