NAPAD NA REINERA

BURNI POČETAK SABORSKE SJEDNICE Glavašević oštro napao Plenkovića zbog holokausta i Barišića, Pernar iz protesta napustio sabornicu

Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 10:53 - Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspravljao je o prigovorima zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića i Branimira Bunjca na izbacivanje sa sjednice kada je saborska straža iznijela Ivana Pernara i Sinčića, a Bunjcu oduzela mobitel, javlja Dnevnik.hr.

SDP-ov Orsat Miljenić kazao je da više nitko ne bi smio biti ovako izbačen iz sabornice kako se to dogodilo s Pernarom.

- Imam veći problem s iznošenjem kolege Sinčića, a još više s oduzimanjem mobitela. To je granično kazneno djelo. Ovo je apsolutno prekoračenje ovlasti. Niti predsjedavajući ima pravo naložiti oduzimanje mobitela, a saborska straža ne smije staviti ruku na zastupnika i to bez naloga. Ovo je prvorazredni skandal i odbor o njemu mora zauzeti čvrsti stav, a Predsjedništvo Sabora treba se ispričati - proučio je Miljenić.

HDZ-ov Branko Bačić je kazao kako treba razgovarati i sa saborskom stražom jer se ne može nekome samo tako oduzeti mobitel.

Ivan Pernar, koji je kasnije došao na sjednicu, upitao je hoće li saborski stražar biti sankcioniran zbog svojih postupaka.

"Stražar je osoblje i to je kao da kuharica skoči i oduzme mobitel zastupniku. Zanima me hoće li biti sankcioniran. Kad sam bio izabran za zastupnika, mislio sam, dobro, sad ću moći slobodno govoriti. A onda dođe gospodin Reiner i kaže: A ne, ne možete vi o tome raspravljati. Zašto ja kao zastupnik moram prijetiti svaki put da ću napraviti cirkus da bih mogao govoriti. Sinčić nije saborski trol koji se javlja svakih pet minuta nego jednom u mjesec dana. A onda kad govori prekida ga se non stop. Gospodin Reiner vodi sjednice na nakaradni način, a Sabor će pod njegovim diktatom i dalje biti mjesto cirkusa", poručio je Pernar.

Tomislav Saucha (SDP) kazao je Pernaru da ne bi trebao uspoređivati stražare s kuharicama, odnosno raditi distinkciju, kako je rekao, među ljudskim bićima, odnosno između osoblja i zastupnika.

"Ne sviđa mi se kada tako govorite", kazao je Pernar i uvrijeđeno napustio sjednicu.

No, kada je počelo glasovanje o zaključcima, i oproba je nezadovoljna napustila Odbor, pa više nije bilo kvoruma te Odbor na kraju nije imao uvjete za glasovanje, javlja Dnevnik.hr.

---------------------------

10:45 - Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević pozvao je u petak premijera Andreja Plenkovića da "učini svijet boljim" i smijeni ministra obrazovanja Pavu Barišića koji nije smijenio ravnatelja šibenske Tehničke škole Josipa Belamarića jer je zabranio izložbu o Anni Frank.

"Kako je divno to da nitko ne treba čekati niti trenutak da bi svijet počeo činiti boljim – to su riječi Anne Frank. E, pa, gospodine premijeru, ne morate čekati ni Vi i smijenite ministra Barišića i Belamarića i učinite svijet boljim", rekao je Glavašević nakon stanke koju je u Saboru zatražio njegov zastupnički klub zbog, kako su obrazložili, neprimjerenog odnosa Vlade prema žrtvama holokausta, a u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

"Nije potrebno Povjerenstvo da istraži da li se dogodilo nešto strašno, bar ne onima koji znaju tko je u holokaustu bio žrtva, a tko zločinac. Ako ministar Barišić ima dilemu oko toga neka se obrati Koordinaciji židovskih općina u Hrvatskoj jer za njih kao i za nas tu dileme nema", rekao je Glavašević.

Ovaj dan se obilježava kao spomen na žrtve nacističkog režima. A što je s Hrvatskom i jesmo li u tome vjerodostojni, zapitao se.

"Na našu sramotu nismo. U 2017. u Jasenovcu stoji ploča sa simbolima i riječima kojima su pečačene naredbe za ubijanje tisuće nevinih, a slična se ploča nalazi i u Kutini. Na naši sramotu, u Šibeniku ravnatelj jedne škole zabranio je izložbu o Anni Frank jer 'partizane prikazuje kao cvijeće, a ustaše kao koljače i zločince i zbog toga je Koordinacija židovskih općina odlučila ne sudjelovati u programu obilježavanja današnjeg dana sjećanja s Vladom RH jer ne žele stajati s onima koji dozvoljavaju relativizaciju ustaštva ili s onima koji to sami čine", rekao je Glavašević.

Premijer Plenković, kazao je, ovih je dana otišao u Izrael "pokušavajući amortizirati tu sramotu".

"Poveo je i potpredsjednika Sabora gospodina Brkića koji je napisao molitvu i umetnuo je u Zid plača. Nadam se da je u tim njegovim molitvama bila i Anna Frank", rekao je SDP-ovac.

---------------------------

10:10 - Hrvatski sabor u petak je zasjedanje započeo minutom šutnje za žrtve holokausta, a predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je kako ne smijemo dozvoliti da se ništa slično ikada više ponovi niti u jednom dijelu svijeta.

"Međunarodni dan sjećanja na na holokaust izaziva nadublje i najplemenitiije osjećaje u svih ljudi dobrih namjera, da se njihova patnja uvijek priznaje vrednuje i pamti kako bismo iz vlastitih srdaca iskorijenuli zlo koje može uzrokovati takve strašne tragedije", rekao je Petrov pozivajući na građene suživota nenasilja i mira.

Danas kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, kazao je Petrov, bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera.

Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija i da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka. Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u svakom biću, rekao je Petrov.

Zapitavši se tko snosi krivnju i odgovornost za zločin rekao je kako se mora obratiti pozornost na obrazovnu dimenziju kada je u pitanju ta problematika. "Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti i njegovanje kulture mira", ustvrdio je Petrov.

Nakon njegovog obraćanja Klub SDP-a je zatražio stanku zbog, kako su rekli, neprimjerenog odnosa vlade prema žrtvama holokausta.

Stanku je potom zatražio i HNS po temi Europskog dana zaštite podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:04