SURADNJA

ČAČIĆ, KOLAR I POSAVEC DOGOVARALI PRISTUP PREMA VLADI Trojica župana pozivaju na projekt 'sjever Hrvatske' po uzoru na 'projekt Slavonija'

Čačić je najavio da će trojica župana i s time zajednički nastupiti prema Vladi, a prvi razgovori već su obavljeni s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom prometa Olegom Butkovićem.
Radimir Čačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Trojica župana, krapinsko-zagorski Željko Kolar, varaždinski Radimir Čačić i međimurski Matija Posavec, sastali su se u srijedu u Krapini kako bi koordinirali projekte i nastup prema središnjoj vlasti u Zagrebu. Domaćin u Zagorju, Željko Kolar, nakon sastanka je najavio da će prema Vladi ići sa zahtjevom da se napravi projekt sjever Hrvatske.

- Imamo projekt koji je Vlada RH napravila, projekt Slavonija, vrijednosti 2,5 milijardi eura, koji mi pozdravljamo s obje ruke u zraku jer smatramo da država treba kroz europske fondove potaknuti razvoj Slavonije i da vratimo Slavoniji onaj sjaj koji je imala prije rata. Međutim isto tako smatramo da bi zbog ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske Vlada u suradnji s nas tri župana trebala napraviti projekt za sjever Hrvatske - rekao je Kolar te dodao da se stalno govori o razvijenom sjeveru koji, s druge strane, ima nisku prosječnu plaću zbog određenih industrija.

Varaždinski župan Radimir Čačić je najavio projekt željezničkog povezivanja Zagreba i Čakovca.

- S 1. srpnja završava javna rasprava o prometnoj strategiji, a velika tema je željezničko povezivanje prostora Zagreb – Krapina – Lepoglava – Ivanec – Varaždin – Čakovec, dovođenje brzom prugom ovog cijelog prostora u okvir do 50 minuta. To je europski projekt, nešto što u potpunosti mijenja mogućnosti zapošljavanja, mogućnosti obrazovanja, zdravstva, kulture - kazao je Čačić.

Najavio je da će trojica župana i s time zajednički nastupiti prema Vladi, a prvi razgovori već su obavljeni s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom prometa Olegom Butkovićem. „Mislim da smo na dobrom tragu da ovdje na sjeveru jednu veliku stvar, ne za državu, ali za nas, pokrenemo“, zaključio je varaždinski župan. Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da su prema građanima odgovorni učiniti te tri županije još konkurentnijima i razvijenijima.

- Osnovna pretpostavka za konkurentnost je da imate dobro razvijenu prometnu infrastrukturu, dobro organiziranu mrežu obrazovnih institucija, zdravstvenih institucija, centara izvrsnosti, centara kompetencije, razvijeno gospodarstvo. I to je osnovni cilj na kojem ćemo zajedno raditi i graditi uspješniju regiju pa sami time i uspješniju zemlju - rekao je Posavec.

Kolar je Posavcu i Čačiću zahvalio na podršci u pripremi projekta Centra kompetencije za ugostiteljstvo i turizam u Zaboku. Zagorski župan je govorio i o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji, temi koja nadilazi interes jedne županije.

- Uskoro ćemo ponovo sjesti s kolegom koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i tražiti sastanak s novim ministrom zaštite okoliša s obzirom da su u strategiji gospodarenja otpadom Piškornici priključene još dvije županije, Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska, a da s nama kao vlasnicima o tome uopće nije razgovarano - najavio je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:10