TRI GODINE PREKASNO

ČAČIĆ 'Milanović je zaustavio privatizaciju Petrokemije'

'Rusi su 2012. za nju nudili 150 milijuna eura, a danas je toliko potrebno za njezin spas'
Kutina, 131212.Petrokemija.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 CROPIX

Premijer Zoran Milanović reagirao je na reakciju Stožera za obranu Petrokemije, pa se postupak privatizacije te kutinske tvornice zaustavio do daljnjega. Bilo je to 2012. godine, tijekom mog posjeta Moskvi, kad sam tražio potencijalne investitore. Nudili su tada i do 150 milijuna eura za Petrokemiju, a danas je toliko potrebno za njezin spas - prisjetio se Radimir Čačić, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, kojem je premijerova poruka o prekidu postupka privatizacije Petrokemije prenesena nakon telefonskog javljanja u informativni program iz Moskve, gdje se otisnuo u potragu za potencijalnim kupcima, piše Globus.

Na Čačićeve najave o privatizaciji tada su žestoko reagirali sindikalisti Petrokemije, prozvani Stožer za obranu Petrokemije, pa je do tadašnjeg potpredsjednika Vlade, odmah nakon telefonskog javljanja u televizijskom programu, došla informacija iz vrha Vlade da prestane u javnosti iznositi takve tvrdnje jer da još nije donesena konačna odluka o privatizaciji Petrokemije. Čačić je tada poslušao, kaže, misleći pritom da se proces privatizacije odgađa na tjedan, dva, ali proces se, očito, oduljio na dvije-tri godine, sve dok Petrokemija nije zapala u još dublje financijske probleme. Danas više, čini se, ne može naći strateškog partnera.

“Tko je zaustavio privatizaciju Petrokemije? Je li to bio premijer Milanović?”, pitamo bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

“Odluka da se s tim stane bila je u tom trenutku stav Vlade, a svi znamo da nema stava Vlade bez odluke samog premijera”, pojašnjava Čačić za Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 07:12