STABILNA VLADA

Čačić: 'Moram vas razočarati, što god se dogodi, sigurno je jedno: Zoran Milanović i ja ostajemo!'

 Dragan Matić / CROPIX

Iako je nekoliko puta na današnjoj konferenciji za medije vezane za brodogradnju naglašavao kako neće dati nikakav odgovor na pitanja koja se ne tiču te teme, prvi potredsjednik Vlade Radimir Čačić na kraju je ipak puknuo i poručio novinarima.

- Moram vas jako razočarati: Što god da se dogodi ova Vlada se sastoji od SDP-a i HNS-a kao strateških partnera. Predsjednik SDP-a je Zoran Milanović i mislim da će još jedno vrijeme ostati na tom mjestu. Predsjednik HNS-a je Radimir Čačić i on će sasvim sigurno to ostati. U Vladi će biti predsjednici te dvije stranke. To je jedino što je sigurno - rekao je danas Radimir Čačić osvrnuvši se tako na po njemu zlonamjerne napise u medijima u posljednje vrijeme.

Prvi protpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić uvjeren je da je priča oko sanacije, privatizacije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta pred uspješnim završetkom. Brodogradilište Kraljevica već je u stečaju, Uljanik ide u radničko dioničarstvo nakon čega bi se trebao dokapitalizirati i kupiti 3. Maj. Brodotrogir je danas dobila tvrtka Kermas energija koja je u vlasništvu Danka Končara, dok će se Brodosplit prodati tvrtki DIV. Ugovor sa DIV-om trebao bi biti sklopljen u kolovozu.

Istaknuto je i kako je od 1992. do 2012. godine, do dolaska ove Vlade, u brodogradnju uloženo 28 milijardi kuna.

- Taj novac je završio u nečijim džepovima. Nešto od toga je na sudu, puno toga nije. Razumijem razočaranje svih kojima je krava muzara, a to su građani ove zemlje, prekinula to plaćanje. Uvjeren sam da ćemo cijeli proces uskoro završiti - istaknuo je Čačić.

Dodao je kako su građani godišnje u brodogradnju davali 2,5 milijarde kuna, te kako je Uljanik, iako je dobivao najmanje potpore, dobro poslovao.

- Ne radi se o cijelom sustavu, već o nesposobnosti uprava tih brodogradilišta - istaknuo je Čačić.

Kao primjer naveo je brodogradilište Kraljivica i istaknuo kako je od 450 radnika u tom brodogradilištu, tek sedmero radnika su bili zavarivači.

- A od tih sedam, samo su dvojica imala licencu za taj posao - istaknuo je Čačić i zahvalio svima koji su pridonijeli da se proces sanacije i restrukturiranja dovede pred uspješan završetak.

- U ovaj proces uložen je golemi napor. Potpuno neskromno, ali potpuno istinito: nikad se ništa nije desilo da netko nije podmetnuo leđa, a to sam u ovom slučaju bio ja - završio je u svom stilu Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:12