PRVI PUT POTPREDSJEDNIK VLADE DODATNO ZAOŠTRIO

Čačić: Petrokemija treba veći povrat kapitala. Posao sindikata nije da misle o tome

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je komentirao aktualne gospodarske teme
 Bruno Konjevic / CROPIX

Potpredsjenik Vlade Radimir Čačić u intervjuu za Radio 101 govorio je o JANAF-u, Petrokemiji, Dalmacijavinu, Jadrankamenu, ruskim investicijama...

Čačić je prvo komentirao da JANAF nije na prodaju: "Ako prodamo prijenos energije bilo kome u ruke, postajemo ovisni. Svatko bi to htio kupiti. To nećemo prodavati, to uopće nije tema. Možete ponovno sagraditi INA-u, ali ne možete JANAF."

Puno kritičniji bio je u odgovoru na pitanje o mogućim ruskim investicijama u Hrvatskoj:

"Što bi trebali zabraniti prolaz preko našeg teritorija? Ima straha za sisačku Rafineriju, ali to nema nikakve veze s produktovod. Ako smo kreteni, što često jesmo , onda ćemo dopustiti da Mađari izađu iz sporazuma modernizacije obje rafinerije. Mi kao strateški partner moramo inzistirati na tome. Naša logika bi trebala biti: pokušati spriječiti Ruse u razvoju njihove rafinerije u Bosanskom Brodu. Ne budimo smiješni, ako neće ići preko našeg teritorija, ići će preko nečijeg drugog teritorija i netko drugi će zaraditi novac".

Čačić je komentirao i primjer Zračne luke Zagreb: "Dolazi koncesionar koji sve garantira, sve plaće i radnike pet godina. Garantira višestruko povećanje prometa. I onda su radnici protiv. Zašto? Zato što će morati više raditi", rekao je Čačić. "Slučaj Dalmacijavina je još gori, trebalo bi ih biti 78 a ima ih 500. Tvrtku je preuzeo sindikalni povjerenik, a onda je sve jasno", dodao je Čačić.

Aktualno stanje u kutinskoj Petrokemiji Čačić je komentirao riječima da se ta tvrtka godinama nalazi u minusu te da su potrebna velika ulaganja da bi se osposobila za rad.

"Ako tvrtka danas u odnosu na svoj kapital ne donosi više od 2-3 posto povrata, očito da treba više. Posao sindikata nije da misle o tome jer oni i ne mogu misliti. Možda ni ja ne znam sve, ali pripremit ćemo projekt pa ćemo donijeti odluku", izjavio je Čačić.

Trenutni problem na relaciji Zagreb - Bruxelles zbog odluke da u Nadzornom odboru INE sjede on i ministar Slavko Linić, Čačić je komentirao da to nije bio problem u bivšoj Vladi te da je upravo Vlada Jadranke Kosor napisala čudnu papazjaniju zbog koje sada imamo probleme sa EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:11