SJEDNICA VLADE: NOVA PODJELA HRVATSKE

Čačić poručio Slavoncima: 'Ne plačite, budite sposobni'

Linić: 'MMF dijeli dobit od prodaje zlata. Dobit ćemo 5 milijuna kuna'

NOVO 14:30 Nakon što je kritičarima nove statističke podjele odgovorio premijer Milanović, u svom stilu obratio im se i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

- Netko u ovoj zemlji protestira, jer je stavljen u ravnopravan položaj. Pokaži što znaš. Mislim da su šanse onih manje razvijenih veće. Mislim da bi umjesto plakanja trebali pokazati malo sposobnosti - poručio je Čačić.

13:34 Ministar financija Slavko Linić izjavio jeda je uplata plaća u bonovima nezakonita, te da takve plaće ne bi smjeli dobivati ni radnici vinkovačke Spačve.

"Nema plaće u bonovima. To su nezakonite uplate", rekao je Linić.

Linić kaže da probleme u Spačvi mora razriješiti država. "U ovom trenutku ozbiljno razgovaramo s Hrvatskom poštanskom bankom i nekim drugim vjerovnicima kako financijski konsolidirati Spačvu", rekao je Linić.

Naglasio je da u toj tvrtci radi više od tisuću radnika, koji trebaju pomoć države. Linić je potvrdio da su sva ministarstva zajedno za oko 800 milijuna kuna probila svoje proračunske stavke.

Naglasio je da Vlada ne namjerava rebalansirati proračun, te da ministarstva moraju uštedjeti na dodacima na plaću, prekovremenim satima i ugovorima o djelu, kako je dogovoreno.

11:55 Sustav socijale kreće u informatizaciju kako bi se sredila evidencija i dovela u red isplatu raznih socijalnih naknada. Posljedica je to današnje Vladine Odluke o poticanju primjene informacijske i komunikacijske tehnologije za potrebe Ministarstva socijalne politike i mladih, kojom se uspostavlja suradnja s CARNET-om.

Vlada odlučila: Sa starim osobnim iskaznicama od srpnja 2013. više nećete moći preko granice!

Prema riječima ministrice Milanke Opačić, baze podataka u sustavu socijale potpuno su nesređene, pa nedostaju podaci za donošenje odluka. Zbog toga ima i puno zlouporaba.

Milanović pružio potporu Hajdašu Dončiću: 'Nema nikakvog udomljavanja. Radi se o transferu visokog državnog službenika na drugi zadatak'

- Dio ljudi jako dobro živi, iznajmljuju stanove, a korisnici su socijalnih naknada. Korisnici socijalnih naknada moraju biti oni koji su najugroženiji - poručila je Opačić.

11:10 - Premijer Zoran Milanović pohvalio je danas najavljenu novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije.

"Ranija podjela na tri regije u neravnopravan je položaj stavljala sjeverne županije, koje je Zagreb prebacivao preko praga za povlačenje novca iz fondova EU. Zagreb ni na koji način neće smetati Vukovaru i Đakovu u povlačenju novca iz Unijinih fondova", poručio je Milanović kritičarima podjele zemlje na dvije statističke regije.

Milanović: 'Nije bilo svađe s poslodavcima'. Linić: 'Nitko me neće zaustaviti da i dalje govorim što mislim'

Dodao je kako cilj Hrvatske nije da bude vječno ovisna o Unijim fondovima, nego da što prije uđe u kategoriju onih kojima pomoć fondova nije potrebna. To je i svrha korištenja novca iz fondova EU. Prema Unijim pravilima, pravo na pomoć ostvaruju regije koje se nalaze ispod 75 posto prosjeka EU.

Ranija podjela predviđala je podjelu Hrvatske na tri statističke regije - Jadransku, Sjeverozapadnu i Središnju i istočnu (Panonsku) regiju . Sada, uoči ulaska u EU, uvodi se podjela na dvije regije - Jadransku i Kontinentalnu. Sličnu podjelu na dvije kohezijske regije ima i susjedna Slovenija, koja se dijeli na Zapadnu i Istočnu regiju.

10:45 Međunarodni monetarni fond (MMF) raspodjeljuje dio dobiti od prodaje zlata za smanjenje siromaštva. Hrvatska dobiva 648 tisuća eura (4,8 mil. kn), rekao je ministar financija Slavko Linić, a objavila Vlada na Twitteru.

Šefica diplomacije Vesna Pusić govorila je o ispunjenju obveza prema EU: - Riješili smo brodogradnju, povezanost s Dubrovnikom, informatizirali pravosuđe, veća iskorištenost fondova... Dvije regije znače sredstva i ravnomjerne šanse za RH. Moguće izvući novac za navodnjavanje cijele Slavonije. Sve obveze ispunjavamo.

10:00 - Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade (10 sati, Banski dvori) su, uz ostalo, prijedlozi odluka o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna više kolektivnih ugovora te imenovanju vladina pregovaračkog odbora, među kojima za djelatnost socijalne skrbi, djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, za znanost i visoko obrazovanje, za zaposlenike u osnovnoškolskim te srednjoškolskim ustanovama kao i prijedlog odluke o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz Državnog proračuna.

Na dnevnom redu je i prijedlog o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Na Vladinoj sjednici će također biti prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki te prijedlog odluke o izmjenama Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, bez visine tarifnih stavki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:46