ŠEF HNS-A ŠUTI

ČAČIĆ PROGLASIO MEDIJSKU ŠUTNJU 'Ne razgovaram s novinarima, pa vidite da se događa svašta'

Čačićeva je nervoza razumljiva: mora u zatvor zbog nepažnje, svjestan je da je to kraj političke karijere, a i unutar HNS-a prevladava mišljenje da više šteti nego koristi stranci
 Nenad Dugi/CROPIX

Ne razgovaram s novinarima iako me zovu sa svih strana. Očito se sad rade nekakve druge stvari. Vidite i sami da se dešava svašta, sasvim sigurno ništa korektno. Ne, neću ništa reći. Kad odlučim nešto reći, onda ću reći, ali sad ne, rezolutno je u neformalnom razgovoru, vođenom ovih dana, izjavio Radimir Čačić , aktualni predsjednik Hrvatske narodne stranke, te odbacio mogućnost da ispriča vlastitu verziju političke situacije u kojoj se našao nakon što je postalo očito da neće uspjeti izbjeći zatvorsku kaznu.

Povratak Vesne Pusić

Čačićeva odluka o odlasku u medijsku izolaciju je razumljiva. Položaj u kojem se nalazi izuzetno je kompleksan; u političkom smislu, velika je vjerojatnost da je ovo završna faza njegove karijere, a u ljudskom je sigurno kako se nitko ne osjeća ugodno znajući da će zbog nekoliko sekundi nepažnje i tragičnog incidenta uskoro ipak završiti u zatvoru.

Gotovo identično reagiraju i drugi HNS-ovi političari.

- Naravno da smo mi krivi za sve, a SDP i drugi ni za što - ironično je komentirao visoki dužnosnik HNS-a s kojim smo razgovarali na Staru godinu.

No, rečenice koje je izgovorio Čačić pokazuju još nešto, a to je duboka ozlojeđenost zbog tretmana koji ima otkako je sud u Mađarskoj donio bezuvjetnu presudu. Može se samo nagađati što je očekivao Čačić, ali izgleda kako mu nije bilo ni u primislima da će se u kratkom vremenu pretvoriti u sinonim svih nevolja i neuspjeha s kojima se suočava Vlada Zorana Milanovića. A upravo to se događa, s time da u pozadini traje još jedan proces - definitivno udaljavanje Milanovića i Čačića. Još od siječnja 2010., kada se zbila nesreća u Mađarskoj, njih su dvojica bili iznimno bliski i Milanović ni u privatnim razgovorima nije dopuštao kritiziranje i oštre riječi protiv Čačića, no u posljednja dva mjeseca situacija se stubokom promijenila. Otkako je morao napustiti Vladu, Čačić je u nekoliko navrata kritizirao njezine poteze, a Milanović je to doživio kao vjerolomstvo i vidljivo zahladio odnos sa šefom HNS-a.

Usto, Čačić je svjestan kako i unutar HNS-a prevladava mišljenje prema kojem on sve više šteti stranci. HNS je još prije godinu dana počeo gubiti potporu birača i već mjesecima je na mizernih 2-2,5 posto, što je u najvećoj mjeri rezultat katastrofalnog Čačićeva imidža u javnosti. Normalno je da u HNS-u pokušavaju naći izlaz iz zone sumraka u kojoj se nalaze, a prvi je potez vjerojatni povratak Vesne Pusić na čelo stranke. No, Vesna Pusić nije privremeno rješenje, a Čačiću to ne odgovara jer znači njegovu potpunu marginalizaciju.

Priča o Čačiću nije jednoznačna, niti se bivšega prvog potpredsjednika Vlade može tretirati isključivo kao negativca. Činjenica je da su njegovi nastupi često bili bahati i autodestruktivni, kao i da nije ispunio veliku većinu projekata koje je obećao, ali, iz Čačićeva rakursa, do problema je nerijetko dolazilo zbog lošeg rada cijelog niza ministarstava. Dok je bio u Vladi, uglavnom je izbjegavao napadati ostale ministre, ali to se promijenilo kada je morao podnijeti ostavku. Od tada, Čačić je iznio više kritika na rad Vlade i definitivno prekinuo privatne spone s Milanovićem. Razumije se da su iz SDP-a uslijedile protuoptužbe, a posljedica svega jest Čačićev osjećaj da odnos prema njemu nije korektan.

Raskol s premijerom

Raskol s Milanovićem i većim dijelom Vlade iniciran je krajem prosinca, pošto je Čačić poslao poruku da strahuje od mogućnosti da Vlada promijeni gospodarsku politiku i, umjesto njegove strategije poticanja državnih investicija, počne forsirati inozemne.

Nešto prije, pod direktnim Čačićevim pritiskom, Predsjedništvo HNS-a eksplicitno se usprotivilo i najavljenom porezu na imovinu.

Hrvatska danas ne treba više nijednu raspravu o poreznim opterećenjima, a istovremeno zastupamo stav da Vlada konkretnim i trenutačnim mjerama mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize, pada potrošnje i privatnih investicija. U takvim uvjetima HNS se protivi uvođenju novog poreza, glasila je poruka iz HNS-a. Bilo je to priopćenje koje je SDP-ove ministre definitivno uvjerilo kako je Čačić izgubio orijentaciju i postao možda čak i iracionalan. Od tada ga se doživljava kao nekoga tko remeti rad koalicijske Vlade.

- Kad niste u Vladi, više se ne možete ponašati kao da jeste. A Čačić to više nije i on sada ima isključivo političku ulogu kao predsjednik HNS-a. Što se tiče investicija, razumije se da ćemo ih poticati, no logično je da u prvom redu računamo na privatni kapital, a tek potom i na državna ulaganja - komentirao je nedavno Čačićevo ponašanje jedan od ministara u Vladi.

Medijske optužbe

Uslijedile su i koordinirane medijske optužbe na njegov rad. Većina ministra iz redova SDP-a smatra da je Radimir Čačić najodgovorniji za slabe ekonomske rezultate Vlade u prvoj godini mandata te da je preuzeo previše poslova i sada postaje vidljivo da nije sposoban fokusirati se na rješavanje konkretnih tema. Čačića se drži odgovornim i zato što su propali planovi dovođenja velikih ulagača iz inozemstva, pitanje je koliko će najavljenih kapitalnih projekata biti pokrenuto, a zbog njegovih propusta oko brodogradnje, Vlada je suočena sa svojevrsnim ultimatumom iz Europske komisije.

Istina je negdje na sredini, baš kao što je neupitno kako bi - da nije bilo pravomoćne presude - Čačić ostao prvi potpredsjednik Vlade i njezin najjači član nakon premijera Zorana Milanovića. Sigurno bi i tada doživljavao kritike, ali to je nešto što mu nije smetalo dok je u svojim rukama držao ogromnu moć. Sada su okolnosti gotovo dramatične i Čačić smatra kako su napadi na njega nekorektni. Posebno zato što uglavnom dolaze iz redova koalicijskih partnera iz SDP-a, a ne HDZ-a i ostatka opozicije.

Razumljivo je da je Čačić ogorčen zbog svega što mu se dogodilo, ali teže je razumjeti da to nije znao predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:55