VELIKI SUKOB U HNS-U

Čačić se iz zatvora ne želi javiti Pusić

'Svi su i dalje uz Vesnu, ona nas je izvukla iz sve te stvari oko zatvora'
 Ronald Gorsic / Cropix;

Radimir Čačić u zatvoru ima pravo na svakodnevnu telefonsku komunikaciju s deset prijatelja, suradnika i članova obitelji. No, među njima nije šefica HNS-a Vesna Pusić, njegova nekadašnja desna ruka i osoba kojoj je nakon presude prepustio vodstvo u stranci.

Izvor blizak Čačiću nije nam želio otkriti imena HNS-ovaca s kojima Čačić svakodnevno komunicira iz zatvora, ali nam je potvrdio da na toj listi nije Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

Uvredljiv članak

- Njih dvoje više ne komuniciraju. Razišli su se na nož - otkriva izvor blizak Čačiću.

Rat između Čačića i Vesne Pusić među narodnjacima nije novost, no otkako je Čačić otišao na odsluženje zatvorske kazne, dvije frakcije su, čini se, zaoštrile odnose.

Nesuglasice unutar HNS-a primijetio je i premijer Zoran Milanović:

- Taj članak je prije svega uvredljiv za Vesnu Pusić. Nju se tamo praktički penzionira u odnosu na ono što sada radi, nju se šalje u Europski parlament, što je ozbiljan posao. Ali za nekoga tko je trenutno prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik stranke to je micanje sa scene. Dakle, baš me zanima koji su izvori za taj članak. To je uvredljivo...

Vesna Pusić također je reagirala demantijem.

- HNS je stabilan koalicijski partner. Ne izlazi iz aktualne vladajuće koalicije koju čini s SDP-om, IDS-om i HSU-om niti priprema novu koaliciju - poručuju iz HNS-a.

Čačiću je vjetar u leđa, uoči odlaska na odsluženje kazne, dao rezultat na lokalnim izborima, pa je već nekoliko puta najavljivao povratak u politiku. Njegovi bliski suradnici kažu: - HNS postoji još samo na sjeveru Hrvatske i za nas postoji samo jedan predsjednik - Radimir Čačić.

Drugi naš izvor u stranci blizak Vesni Pusić tvrdi da nema govora o napuštanju koalicije. No, potvrđuje da se unutar stranke promišlja o nekom povezivanju s IDS-om i eventualno HSLS-om.

Odnosi sa SDP-om

- Čini se logičnim da se konsolidiramo i povežemo te oformimo neki oblik trajnije suradnje, to bi bilo dobro i logično, ali to, naravno, danas ne ugrožava odnose sa SDP-om, a posebno ne odnose unutar koalicije - potvrdio je naš izvor.

Izvor blizak Čačiću, pak, upozorava: - Čačić bi mogao izaći u lipnju sljedeće godine, a što će se sve dotad dogoditi tek ćemo vidjeti, no sigurno je da će se on tada aktivirati i početi promišljati što dalje.

Iako se iz poruka Čačićevih suradnika može protumačiti da mu je cilj rušiti Vesnu Pusić iz zatvora i preuzeti stranku kad opet bude slobodan, ljudi bliski Vesni Pusić tvrde: - Svi su i dalje uz Vesnu Pusić, izvukla nas je iz cijele te stvari sa zatvorom i tko bi je rušio dokş nam raste podrška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 11:13