POD PRITISKOM LIJEČNIKA

ČAK 55 RAVNATELJA BOLNICA KREĆU PREMA USTAVNOM SUDU Traže ocjenu zakonitosti o Nakićevu Pravilniku o specijalizacijama

Dario Nakić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Čak 55 ravnatelja hrvatskih bolnica suglasilo se jučer da kreću prema Ustavnom sudu s prijedlogom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti nedavno izmijenjenog Pravilnika o specijalizacijama kojim se specijalistima i specijalizantima omogućava da ne moraju vratiti uloženo u njihovo stručno usavršavanje.

Ravnatelji koji su već dulje izloženi pritiscima liječnika i HLK traže i privremenu mjeru kojom bi se onemogućila primjena Pravilnika dok Ustavni sud ne donese pravorijek.

U prijedlogu za ocjenu ustavnosti objašnjava se da Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije ovlastio ministra zdravlja da pravilnikom uređuje uvjete pod kojima će ustanove potpisivati ugovore o specijalizaciji niti mogućnost da može tražiti promjenu ranije sklopljenih ugovora. Osobiti je problem retroaktivno važenje Pravilnika za već potpisane ugovore. Kad bi ministar imao ove ovlasti, onda zapravo, kažu stručnjaci, Sabora ne bi trebalo niti biti jer bi on bio i zakonodavac, što je dakako protuustavno. Ministru se zamjera i to da je Pravilnikom privilegirao samo doktore medicine, dok za ostale zdravstvene djelatnike važe stara pravila, primjerice za stomatologe ili magistre biokemije, čime su specijalizanti dovedeni u neravnopravan položaj, a time je počinjena povreda jednakosti svih pred zakonom, što je jasno određeno Ustavom. I ne samo to, Pravilnik nije poštovao niti Zakon o obveznim odnosima, a u prilog mu ne ide ni činjenica da je Vlada već bila tehnička, što znači da ne može donositi tako važne odluke.

Kad bi Pravilnik ostao na snazi, ustanove ne bi imale nikakvo jamstvo da će gotovi specijalist doći u ustanovu koja je plaćala njegovo usavršavanje pa vjerojatno bolnice više i ne bi raspisivale natječaje, a to znači da bi se ugrozilo funkcioniranje cijelog zdravstvenog sustava.

Na jučerašnjem sastanku u UPUZ-u (Udruga poslodavaca u zdravstvu) dogovoreno je da će udruga platiti odvjetnike ravnateljima koje HLK pozove na Časni sud zato što su potpisali sporne anekse ugovora sa specijalizantima. Zaključak je i da se HLK bavi onim za što nije ovlašten pokušavajući kazniti liječnike za ravnateljski posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:20