VELIKO PRIZNANJE

CARNET-u europska nagrada za projekt e-Škole: ‘Budite ponosni na ovo što ste učinili‘

Kako je navela Europska komisija, CARNET je svojim projektom povećao korištenje informatičke tehnologije u hrvatskim školama
 Ilustracija/Neja Markicevic/CROPIX

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET osvojila je europsku nagradu "Regios" za projekt e-Škole kojim je uvela brzi internet i računala u 150 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, s ciljem da do kraja 2022. godine digitalno transformira sve škole u zemlji.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija od 2004. godine, kao priznanje za inovativne projekte financirane iz fondova EU.

- Budite ponosni na ovo što ste učinili. Više škola će moći izvoditi nastavu tijekom pandemije koronovirusa - istaknuo je europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmidt, obraćajući se u srijedu navečer predstavnicima Hrvatske tijekom online dodjele nagrada u Bruxellesu.

Kako je navela Europska komisija tijekom nominacije hrvatskog projekta, CARNET je svojim projektom e-Škole povećao korištenje informatičke tehnologije u hrvatskim školama. Nastavnici i škole dobili su opremu za kvalitetnije izvođenje nastave, kojom će učenici steći znanje za konkurentniju poziciju na tržištu rada.

Podsjetimo, od 2015. do 2018. u 150 škola (deset posto) uvedena je barem po jedna informatička učionica s brzim internetom, laptopima i tabletima. Uvedena je i oprema za održavanje prezentacije, a oko 920 učitelja dobilo je na raspolaganje hibridna računala, prije čega su prošli i dodatnu informatičku edukaciju za njihovo korištenje.

Na taj način korist je imalo 6000 učenika, navodi se u obrazloženju nominacije. Za kupovinu računala, edukaciju i uvođenje informatičke opreme izdvojeno je 40 milijuna eura, od kojih je 34 milijuna eura povučeno iz Europskog regionalnog razvojnog fonda i Europskog socijalnog fonda. Preostalih šest milijuna eura izdvojeno je iz državnog proračuna.

Nakon početnog pilot programa, Hrvatska je nastavila opremati škole.

- Iznimno smo počašćeni i sretni što smo dobili nagradu. To je rezultat napora svih zaposlenika CARNET-a koji su ponosni što sudjeluju u unaprjeđivanju obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj - rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole.

Kako je dodala, druga faza programa e-Škole je u tijeku i do kraja 2022. digitalno će se transformirati nastavni i obrazovni procesi u svim školama.

- Na taj ćemo način doprinijeti jačanju digitalnih kompetencija nastavnika i učitelja, a posredno i učenika, kako bismo ih pripremili za tržište rada 21. stoljeća, daljnje obrazovanje i cjeloživotno učenje - poručuje voditeljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:53