OTELI MU 'GLAS'

Čehok: Bivši HNS-ovci posuđuju ime moje inicijative

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je Goran Beus Richembergh u Saboru novinarima najavio osnivačku konvencija nove stranke koja bi se trebala zvati GLAS - Građansko liberalni savez, a koju bi trebali osnovati bivši članovi HNS-a na čelu sa saborskom zastupnicom Ankom Mrak Taritaš, javio se varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji tvrdi da bivši HNS-ovci posuđuju ime njegove inicijative.

U izjavi za Hinu rekao je da je u javnom, političkom prostoru poznata činjenica da je njegova građanska, neovisna lista nastupala pod imenom Glas cijelo vrijeme u komunikaciji prema građanima, premda nisu formalno osnovali ni stranki ni udrugu.

"Ta inicijativa Glas je akronim 'Građani lokalno aktivno surađuju' i bila je način osvješćivanja, artikulacije građanskih interesa u gradu Varaždinu", kaže Čehok i dodaje da je Glas bio prepoznat i vizualno i po svojim idejama.

"Zato mislimo, uz svu sreću koju želimo inicijativi odbjeglih HNS-ovaca, da je ipak riječ o posudbi naše inicijative i našeg imena i da to ne bi bilo dobro", rekao je varaždinski gradonačelnik.

Čehok pojašnjava da neovisna građanska inicijativa koju je vodio nije primarno bila usmjerena na uspostavu i osnivanje stranke i udruge, ali da je u javnom, političkom prostoru Glas prepoznat.

Dodaje da niti Most nije bio stranka kada se pojavio.

"Postoje simboli, znakovi, nekakva vizualna, ideološka i politička prepoznatljivost takvih inicijativa i zato smatramo da ne bi trebalo ta imena posuđivati ili preuzimati", kaže Čehok i dodaje da će uputiti dopis osnivačima nove stranke, iako ne zna tko je u pravno-formalnom smislu inicijator osnivanja.

"Na nekoliko adresa uputit ćemo zamolbu ili sugestiju da se to ime ne posuđuje", najavljuje Čehok koji također ističe da postoji inicijativa da se i njegova lista registrira.

"Mi se nismo toliko bavili sobom i tim formalnim pitanjima. Više smo se posvetili, što je razumljivo, upravljanju gradom. Ali ima inicijativa da se na razini sjeverozapadne Hrvatske napravi jedna jaka neovisna građanska lista koja bi imala određene pretenzije prema nacionalnoj politici", kaže Čehok i zaključuje da, ako im se otme to ime, neće pod njim moći nastupati, ali bi voljeli da Glas ostane ime varaždinske građanske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:37