ZAJEDNIČKA IZJAVA

Čelnici EU Jose Manuel Barroso i Herman van Rompuy: Hrvati, čestitamo vam! To je dobra vijest za regiju i za Europu

Izrazili su i uvjerenje da će sada proces ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora proći glatko i u Hrvatskom saboru i u parlamentima država članica EU
European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

BRUXELLES - Lideri Europske Unije kasno u nedjelju u prvim reakcijama nakon ishoda hrvatskog referenduma izrazili su zadovoljstvo ishodom i čestitali hrvatskim građanima što su velikom većinom glasova onih koji su izašli na birališta izabrali svoju budućnost kao članica Europske Unije. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom izrazili su i uvjerenje da će sada proces ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora proći glatko i u Hrvatskom saboru i u parlamentima država članica EU.

“Pozdravljamo pozitivan ishod referenduma o pristupu Hrvatske EU. Ovim glasom građani Hrvatske dali su svoj pristanak europskim integracijama. Čestitamo Hrvatskoj i njenim građanima na tom izboru; članstvo u EU će otvoriti nove mogućnosti za njih i pomoći u osiguranju stabilnosti i boljitka nacije”, kažu u zajedničkoj izjavi Van Rompuy i Barroso.

Navode da će “ovim narodnim mandatom hrvatska Vlada sada moći dovršiti preostale pripreme za članstvo”. “Očekujemo lagan ratifikacijski proces u hrvatskom parlamentu kao i od strane parlamenata svih država članica EU kako bi Hrvatska mogla postati 28. članica Unije 1. srpnja 2013. godine”, kažu predsjednik Europskog vijeća i Europske komisije.

Značaj za cijelu regiju

I ovom prigodom Van Rompuy i Barroso nisu zaboravili spomenuti značaj koji ulazak Hrvatske u EU ima i za regiju zapadnog Balkana. “Nadolazeće članstvo Hrvatske u EU šalje jasan signal cijeloj regiji jugoistočne Europe. Pokazuje da je političkom hrabrošću i odlučnim reformama članstvo u EU dostižno. Današnje pozitivno glasanje stoga je dobra vijest za Hrvatsku, dobra vijest za regiju i dobra vijest za Europu”, završavaju priopćenje o ishodu referenduma u Hrvatskoj koje su zajednički dali predsjednik Vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Iako u zajedničkom priopćenju Van Rompuy i Barroso ne spominju izrazito slab odaziv glasača na referendumu, mnogi u Bruxellesu ne kriju vrstu razočaranja zbog toga, jer Hrvatska je tako imala najmanji odaziv na referendum za EU, vjerojatno čak manji i od Mađarske koja je do sada držala ovaj neslavni rekord.

Međutim, i u EU su svjesni da su dug pregovarački proces i trenutna teška kriza s kojom se Europska Unija suočava također dio razloga zašto većina državljana Hrvatske nije izašla na glasanje na, za jednu naciju, tako važnom referendumu. Ipak, i za EU je utjeha što su hrvatski građani gotovo dvotrećinskom većinom glasova izašlih na birališta dali glas za članstvo, zbog čega se može reći da je EU, iako u krizu, još uvijek poželjna zajednica kojoj teže oni koji još nisu dio te obitelji.

Obaveze i monitoring

Hrvatska će sada poslati svojih 12 zastupnika iz Sabora da kao promatrači sudjeluju u radu Europskog parlamenta, a ministri će sudjelovati na sastancima Vijeća. Čim Hrvatski sabor i formalno ratificira Pristupni ugovor, EU očekuje da će i njene države članice učiniti isto. I novi predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović će za tjedan dana sudjelovati na summitu Unije u svojstvu aktivnog promatrača, što će biti i njegov prvi posjet Bruxellesu otkako je izabran za premijera. EU također navodi da Hrvatska mora nastaviti ispunjavati preuzete obveze te da će Komisija to pratiti putem monitoringa sve do punopravnog članstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:59