MINISTAR NAJAVLJUJE

Centar za registraciju ilegalnih migranata najvjerojatnije će biti u Dugom Dolu

Božinović je naglasio da su ove godine "povećani pritisci ilegalnih migracija u čitavoj Europi i na svim pravcima"

Davor Božinović

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Centar za registraciju migranata vjerojatno će biti u Dugom Dolu kod Krnjaka, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak u Karlovcu, gdje je na poziv karlovačke županice održao sastanak s predstavnicima općina i gradova u Karlovačkoj županiji na migrantskim rutama.

Potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović rekao je da se to područje nekadašnjeg vojnog poligona na Skradskoj gori krčilo od šikare, kako bi li se utvrdilo je li prikladno za takav centar. Tamo je tamo 55 objekata koji se relativno brzo mogu privesti svrsi te se za Centar planiraju zatražiti novac Europske unije.

Povećani pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Europi

Naglasio je da su ove godine "povećani pritisci ilegalnih migracija u čitavoj Europi i na svim pravcima".

"Razmatramo kako rasteretiti policijske uprave centrima za registraciju migranata, kako bismo bili na usluzi građanima i jačali percepciju sigurnosti po kojoj je Hrvatska, ako govorimo o kopnenim rutama, pod najvećim pritiskom, a održava najveću razinu sigurnosti za građane", rekao je ministar Božinović.

Naveo je podatak i da je ove godine oko 170 posto povećan broj migranata, a do 700 posto broj zahtjeva za azil.

Karlovačka župana Martina Furdek Hajdin izrazila je uvjerenje da će se otvaranjem Centra kretanje ilegalnih migranata svesti na minimum.

"Možemo biti sigurni u našu policiju. Ona ima dovoljno snage da zaštiti naše područje i nepotrebni su samonaoružavanje i samoorganizacija", poručila je županica.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car rekao je kako je sastanak bio "prijeko potreban, jer se stvorio dojam dojam da ilegalne migracije u ovoj županiji predstavljaju problem".

"Ilegalne migracije na području Policijske uprave karlovačke su u velikom porastu. Naši kapaciteti za prijam i registraciju migranata su postali premali. Zato tražimo lokaciju na kojoj bismo mogli taj posao raditi prikladnije i bolje, da bismo migrante imali pod još boljim nadzorom", naveo je Car.

Naglasio je kako migranti ne ugrožavaju sigurnosti te nije zabilježen ove godine ni jedan njihov prekršaj i ni jedno njihovo kazneno djelo.

Načelnik Barilovića Dražen Peraković je naglasio da će Centar imati kontrolirani dolazak, boravak i odlazak, a načelnik Krnjaka Perica Matijević rekao je da ranije nije bio zadovoljan jer nije bio informiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:06