STIGLE PRVE OBAVIJESTI

CENZURA ILI ZAŠTITA PRIVATNOSTI? Google s tražilice sada briše i tekstove iz hrvatskih novina

 AFP

Nakladnici elektroničkih medija u Hrvatskoj nedavno su dobili prve obavijesti iz Googlea da se određeni tekstovi koji su objavljeni na njihovim portalima uklanjaju s tražilice.

“Sa žaljenjem vas obavještavamo da više nismo u mogućnosti prikazivati sljedeće stranice s vašeg web sitea u našoj europskoj verziji tražilice Google”, piše u mailu koji je stigao na adrese hrvatskih izdavača. Posljedica je to odluke Europskog suda pravde u Luksemburgu koji je u svibnju presudio da Google na zahtjev korisnika mora ukloniti tekstove iz tražilice u kojima su podaci irelevantni, zastarjeli, neprimjereni ili previše osobni.

Zahtjevi korisnika

Sud je donio ovakvu presudu nakon što je jedan Španjolac tužio Google jer su se na internetu nalazili podaci o aukciji njegove kuće koju je na kraju ipak uspio zadržati. Španjolac se žalio da mu je time povrijeđeno pravo na privatnost, a ovom presedanskom presudom praktički je pokrenuta lavina zahtjeva korisnika koji žele na internetu izbrisati svoju prošlost. Odluka se odnosi na zemlje članice Europske unije te na Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku.

Cenzura ili pobjeda?

Google je presudu Europskog suda pravde nazvao cenzurom.

Zagovornici zaštite privatnih podataka pozdravili su presudu ECJ-a, dok je branitelji slobode govora kritiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 03:19