PRINČEVSKI PAR

CHARLES I CAMILLA IDU NA ČOBANAC I FIŠ PAPRIKAŠ Procurio baranjski kraljevski meni

 Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Princ Charles i vojvotkinja Camilla svoj posjet Osijeku u utorak, 15. ožujka, počet će dolaskom na Trg Svetog Trojstva gdje će ih dočekati KUD Osijek 1862 i djevojački zbor Brevis, prenosi Glas Slavonije .

Njih će ondje dočekati i predstavnici političke vlasti, a potom će uvaženi gosti obići štandove s ekološkim proizvodima. Upoznat će se i s radovima udruge Rubina, koja njeguje staru tradiciju osebujnog slavonskog zlatoveza.

Potom slijedi posjet Muzeju Slavonije, a zatim i susret s učenicima srednjih škola, sudionicima radionice “Mir je u našim rukama”, na kojem će se govoriti o konceptu mirotvorne škole. Britanski prestolonasljednik i njegova supruga upoznat će se i s tehnološim potencijalom Osijek Software Cityja i tvrtki informatičke tehnologije koje djeluju pod njegovim okriljem.

Nakon Tvrđe, njihove kraljevske visosti, kako ih naziva službeni protokol Ujedinjenog Kraljevstva, pohodit će i konkatedralu svetih Petra i Pavla, do koje će u maniru pravih Essekera - doći tramvajem. Iako se zna tko će biti vozač tramvaja koji će se moći pohvaliti da je u svom radnom vijeku vozio i kraljevsku obitelj, iz sigurnosnih razloga njegovo ime je tajna. Dva osječka tramvaja krenut će iz Tvrđe u 13.30 sati s uvaženim gostima i pratnjom, a zaustavit će se na Trgu Ivana Pavla II. ispred konkatedrale. Njih će ondje dočekati nadbiskup Đuro Hranić te mons. Adam Bernatović, mjesni župnik i dekan.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla ondje će se upoznati s poslijeratnom obnovom te razgledati vitraje koji su obnovljeni zahvaljujući i Međunarodnoj zakladi za hrvatske spomenike koju vodi lady Jadranka Njerš Beresdorf, Hrvatica koja već godinama živi u Londonu, javlja Glas Slavonije .

Princ od Walesa, Charles, posjetit će i baranjsku pustaru Zlatnu gredu, točnije tamošnji Ekocentar. Tijekom jednosatnog boravka bit će mu prezentirani stari, autohtoni zanati, poput izrade ribarskih mreža i ostalih ribarskih alata, kovačke vještine i slično. U njima će, ako zaželi, moći i osobno sudjelovati, kao i u pripremi domaćih jela, koja će biti u “ingerenciji” beljskog restorana Kormoran. Kulinarski majstori pripremat će, između ostalog, šarana na rašljama, čobanac, riblji paprikaš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:08