ZIMA U HRVATSKOJ

CIJELU UNUTRAŠNJOST ZABIJELIO SNIJEG Evo gdje je snježni pokrivač najdeblji i kakve je probleme izazvao u prometu, slijedi osjetno zahladnjenje

 Hanza Media

U Hrvatskoj je nakon kišnog i snježnog petka subota osvanula uglavnom bez oborina, a tamo gdje ih je i bilo, bile su slabe. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 7 sati je gotovo posvuda bilo umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je bilo i magle, a slabog snijega jedino je još bilo na području Požege i Županje.

Tijekom petka i u noći na subotu snijega je napadalo u cijeloj unutrašnjosti, uključujući i unutrašnjost Istre i Dalmatinsku zagoru. U Zagrebu je u 7 sati izmjereno 5 centimetara snijega, u Osijeku 6, u Karlovcu 10, a u Varaždinu 17 centimetara. Najviše novog snijega napadalo je u Gospiću i Ogulinu, 26 centimetara, dok je u Lipiku i Slunju izmjereno 20 novih centimetara snijega.

Snijega je u petak navečer bilo i u Rijeci, ali do jutra se, barem prema podacima DHMZ-a, uglavnom otopio.

Hrvatski autoklub je u 8 sati izvijestio da su zimski uvjeti na snazi na autocesti A1 na dionicama Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica te Prgomet-Dugopolje te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2.

Zbog snijega i poledice zimski su uvjeti i na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Zimski su uvjeti i na državnoj cesti DC1 na dionici Macelj-Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin-Sinj-Split, državnoj cesti DC3 na dionici Karlovac-Delnice-Rijeka.

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Za sav promet zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u prvom dijelu subote očekuje se većinom oblačno, u unutrašnjosti još mjestimice sa snijegom, a na Jadranu kišom. Već ujutro se na sjevernom Jadranu i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti očekuje prestanak oborina uz postupno smanjenje naoblake, a sredinom dana i drugdje.

Vjetar uglavnom slab, u Slavoniji do umjeren zapadni ijugozapadni. Na Jadranu će puhati umjeren, ponegdje i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, a uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 0 do 5, a na Jadranu od 5 do 10 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma objavio žuta upozorenja zbog snijega u unutrašnjosti, a zbog vjetra na Jadranu. Žuta uzbuna označava potencijalno opasne vremenske uvjete.

U nedjelju većinom bez oborina uz sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu ponegdje jaka, na udare moguće mjestimice i olujna bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -10 do -5, a na Jadranu od -3 do 4 °C. Najviša dnevna od -3 do 3, a na Jadranu od 3 do 8 °C.

Zbog niskih temperatura izdana su žuta upozorenja za veći dio države, a za Jadran i zbog jačih udara vjetra.

Od ponedjeljka oblačnije, ponegdje sa snijegom, a na Jadranu kišom. Oborine će biti uglavnom slabe. Mjestimice će i na Jadranu biti malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu mjestimice jaka, na udare olujna bura i sjeverozapadnjak. Vrlo hladno, osobito ujutro. Temperature bi se sredinom sljedećeg tjedna ponovno ponegdje mogle spustiti i do -20 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:23