RASPRAVA U SABORU

'Čitajući sva izvješća kojim se Sabor bavio posljednjih mjesec dana može se zaključiti da smo IDEALNA DRŽAVA'

Zagreb, 140312.Sabor.Nastavak 3. sjednice Hrvatskog sabora u sklopu koje su zastupnici raspravljali o Godisnjem izvjescu o radu Agencije za zastitu trzisnog natjecanja za 2010. godinu.Na slici: Ivan Klarin.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

NOVO 13:24>>>>> - Zaštita tržišnog natjecanja često je nedovoljno jasna sintagma i često se podrazumijeva kroz riješavanje svih problema na tržišu. Agencija ne rješava sve probleme na tržištu jer tu ima i problema vezanih uz javne nabave i slično - rekla je Spevec.

No, sva objašnjenja Olgice Spevec nisu bile dovoljne Nataliji Martinčević.

- Agencija se ne trudi biti konstruktivna potpora i pomoć gospodarstvu. Agencija trebala imati savjetodavnu ulogu u pomoći gospodarstvu. Osnovna zamjerka gospodarstvenika da se agencija tvrdo i rigidno očituje i da radi samo o odbijenicama bez namjere da im se pomogne u rješavanju problema i pronalaženju rješenja. Agencija osim uloge policajaca mora biti konstruktivna i pomoći gospodarstvenicima - rekla je Martinčević i nastavila s kritikama na račun AZTN-a spomenuvši primjer jednog poduzetnika, kojeg je agencija kontrolirala kroz potpore, i rekla mu da svjetska kriza ne može biti razlog za teškoće u poslovanju.

Na to je odgovorila Spevec kazavši kako je riječ o poduzetniku kod kojega se ustanovilo da su problemi njegove tvrtke vezani uz domaće tržište, a ne uz svjetsku krizu.

- Mi sve što radimo, radimo za hrvatsko gospodarstvo. Vjerojatno nitko ne bi htio da za dvije godine primjerice Varteks mora vratiti potpore uz zateznu kamatu jer je Europska komisija tako procijenila. Ne radimo protiv ni jednog poduzetnika i nismo nerazumni, radimo u njihovu korist i to dugoročnu korist, ne trenutnu korist neke uprave ili vlasnika - zaključila je Spevec.

Loš poznavatelj prilika u Hrvatskoj čitajući sva izvješća kojim se Sabor bavio posljednjih mjesec dana zaključio bi da smo idealna država, analizirao je pristigla godišnja izvješća laburist Branko Vukšić.

- Na papiru sve štima, sve je uređeno i trebali bismo povjerovati da isto vrijedi za Todorića i Štefa iz Bednje koji se bori s TDR-om iz Rovinja - kaže Vukšić te dodaje kako izgleda da se u Hrvatskoj svi pridržavaju zakona, posebice najveće tvrtke.

IDS-ov Damir Kajin također se zapitao može li Agencija nadzirati najveće tvrtke u državi, kao što su Dukat, TDR, Konzum, banke...

- Dukat, odnosno Lactalis ima monopol na mlijeko, Agrokor na trgovinu, a svoj dio troškova odlučili su prebaciti na onog zadnjeg u lancu - mljekara - primijetio je Kajin.

10:54>>>>>Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 2010. riješila je 323 predmeta od čega 250 iz područja tržišnog natjecanja i 73 iz područja državnih potpora, kazala je u uvodnom izlaganju rasporavi o godišnjem izvješću te institucije otprije dvije godine u Saboru ravnateljica Agencije Olgica Spevec.

Iste su godine odgovorili i na više od 200 upita poduzetnika, te provodila mjere iz svoje nadležnosti usmjerene na restrukturiranje odnosno privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. Spevec je rekla da je Upravni sud donio 19 odluka po tužbama protiv odluka Agencije, a sve su one u cijelosti potvrdile rješenja ili zaključke Agencije, ili su odbačene.

- I Ustavni sud je u svojim je odlukama iz 2008. i 2010. godine u cijelosti potvrdio zakonitost i ustavnost odluka Agencije, odbivši ustavne tužbe podnesene protiv presuda Upravnog suda kojima su potvrđena rješenja Agencije - rekla je Spevec.

Od listopada 2010., kazala je Spevec, primjenjuje se novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, donesen kao dio usklađivanja sustava zaštite tržišnog natjecanja u Hrvatskoj sa pravilima koja vrijede u Europskoj uniji. Agencija je u 2010. sudjelovala u pregovorima s EU u poglavlju 8. "Tržišno natjecanje", te radila na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora, posebno u području državnih potpora u postupku ocjene planova restrukturiranja brodogradilišta, kao i daljnjem usklađivanju pravnog okvira s pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama iz pravne stečevine EU.

Proračun Agencije iznosio je 16,7 milijuna kuna, a od 2003. do 2010. iz europskih fondova privukli su sedam milijuna eura, odnosno više od 50 milijuna kuna.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sabor je zasjedanje nastavio dopunom dnevnog reda. I ovoga puta, Jadranka Kosor (HDZ) imala je primjedbu na hitne postupke za tri zakona, iako je i njezina Vlada potrebne i nepotrebne zakone donosila u hitnom postupku.

- Zašto u hitni postupak mora izmjena zakona kojim se utvrđuje da je groblje ograđeni prostor zemljišta na kojem se nalaze grobna mjesta - pitala je Kosor i zatražila da se hitna procedura povuče. Pridružio joj se Nikola Vuljanić, zastupnik Hrvatskih laburista s pitanjem "kad ćemo raspravljati o nekom zakonu u redovnoj proceduri?".

- Sad ću vas, vjerojatno, iznenaditi - ubacio se predsjednik Sabora Boris Šprem: - Ja sam se hitnom postupku protivio i kad ste vi u proceduru slali zakone po hitnom postupku. Zato ću i ja od Vlade tražiti da što je više moguće zakonskih prijedloga ide u redovnu proceduru, a da se za hitnu proceduru piše posebno obrazloženje.

- Popravili ste se - dobacio je netko od zastupnika, a Šprem je odgovorio: - Nisam, ja sam uvijek bio takav!

Nakon ove rasprave zastupnici su izglasali hitan postupak za dva zakona - izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima, te izmjene Zakona o registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjima, dok je Zakon o grobljima uvršten u dnevni red u redovnoj proceduri jer nije bilo kvoruma. Ovo je prvi put da je Kukuriku vlast ostala bez kvoruma otkako je ovaj saziv konstituiran 23. prosinca prošle godine.

Zasjedanje je nastavljeno izvješćem o radu Agencije za tržišno natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:31