VELIKI USPJEH

Čitanka iz hrvatskog jezika proglašena najboljim udžbenikom u Europi u svojoj kategoriji

Grupa učitelja iz Hrvatske osvojila je zlatnu medalju zbog visoke kvalitete materijala koji promiču čitanje u digitalno doba
 Profil Klett

Čitanka iz hrvatskoga jezika za šesti razred “Šestica” u izdanju nakladničke kuće Profil Klett proglašena je u svojoj kategoriji najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju Best European Learning Materials Award (BELMA).

Grupa učitelja iz Hrvatske osvojila je zlatnu medalju zbog visoke kvalitete materijala koji promiču čitanje u digitalno doba. Autori udžbeničkog kompleta su učitelji hrvatskoga jezika: Diana Greblički-Miculinić, Lidija Sykora-Nagy, Dejana Tavas, Krunoslav Matošević, Ela Družijanić Hajdarević, Zrinka Romić i Nataša Jurić Stanković.

- Željeli smo stvoriti suvremen udžbenik koji svojom kvalitetom poziva na čitanje, približava književnost učenicima i otvara svjetove. Sretna sam što su to prepoznali i u žiriju, izjavila je jedna od nagrađenih učiteljica, Diana Greblički-Miculinić.

Proglašenje pobjednika u četiri kategorije (ovisno o dobi učenika kojoj su namijenjeni udžbenici) održano je u Frankfurtu. U kategoriji u kojoj je Hrvatska osvojila prvo mjesto, druga pozicija pripala je Češkoj, dok treću dijele Švicarska i Srbija.

- U doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije i trivijalizacija sadržaja, a sve veći utjecaj ima pseudoznanost, Profil Klett sebe vidi kao saveznika učiteljima u borbi za znanje i to smatra svojom ulogom u društvu. Znanje nikad nije bilo vrednije u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzorkovanih pandemijom. Ponosan sam na cjelokupni tim i učitelje koji su radili na nagrađenoj Šestici, pokazali smo kako hrvatski učitelji mogu biti uspješni u Europi i siguran sam da će udžbenik pomoći mnogim učiteljima diljem Hrvatske u poučavanja naših učenika, poručio je direktor Profil Kletta Dalibor Greganić.

U izradi nagrađivanog udžbenika sudjelovao je i prošireni tim hrvatskih stručnjaka. Za grafičko uređenje zaslužna je Marina Hrupec (Studio 2M), dok je autor ilustracija Dragan Kordić. Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni su unutar IZZI digitalne platforme, a nagrađeni autori su: Dejan Varga, Majda Čolak, Hana Tepeš i Andrijana Mihaljević. Udžbenik su uredile Klara Šarčević i Diana Greblički-Miculinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:49