NAJAVLJUJE TUŽBU

Čitatelj Jutarnjeg: 'Opomene iz banke život su mi u tren pretvorile u pakao!'

Čovjek koji je preko leasing kuće kupio auto, gotovo ga isplatio i - stavio sebi kamen oko vrata
 Goran Mehkek/CROPIX

:

Mene su opomene dotukle, već godinu dana ratujem s leasing kućom, nažalost ništa nisam postigao - rekao je čovjek, izvlačeći iz torbe fascikl, a iz fascikla papire, hrpu papira. Zove se Damir Čerenšek, jedan je od brojnih čitatelja koji su redakciju nazvali nakon osječkog poduzetnika koji je zbog, kako kaže, “nelegalnog dizanja kamatnih stopa i naplata opomena” najavio tužbu protiv banke.

Potop sa švicarcima

- Je li u ovoj zemlji pametnije poslovati s legalno registriranim novčarskim institucijama ili se obratiti običnim lihvarima, zelenašima? Dođe na isto - primijetio je.

Damir Čerenšek kredit je digao 2005. godine u kući Porsche Leasing, inače austrijskoj tvrtki sa sjedištem na zagrebačkom Jankomiru koja je, među ostalim, generalni zastupnik za Volkswagenov program. Kupio je Seat Cordobu. Automobil je koštao 13 tisuća eura, rate je otplaćivao u švicarskim francima. Kredit je bio na sedam godina, mjesečna rata u početku je iznosila 1475 kuna, a onda se, zahvaljujući rastu tečaja švicarca, popela na 2100 kuna.

- Pet godina uredno otplaćujem. Iako zbog krize i skoka švicarskog franka nastaju problemi, ja uredno servisiram kredit, s time da kasnim neka dva tjedna u plaćanju; primjerice umjesto 15. ja platim 27. ili 28. u mjesecu - kaže Čerenšek.

Cijena od oka

Počele su stizati opomene. Prvo, kaže, stigne papir na kojem piše podsjetnik. Onda nakon nekoliko dana stigne prva opomena, a poslije još nekoliko dana druga opomena.

- Podsjetnik košta 45,66 kuna. Prva opomena košta 146,14 kuna. Druga opomena 257,44 kune. Ukupno 449,24 kune. Mjesečno. Za trošak opomene. A rata je bila 1470 kuna, pa ispada da opomene iznose čak trećinu mjesečne rate.

I nastave oni tako slati. Pogledam Ugovor koji smo potpisali, u njemu stoji sljedeće: prva opomena košta sedam švicarskih franaka, oko 42 kune, i to prema friškom tečaju, inače je to iznosilo mnogo manje. Zatim piše da druga opomena košta 22 švicarska franka, to je 120 kuna po sadašnjem tečaju, a famozni podsjetnik, koji naplaćuju 45 kuna, u ugovoru i ne postoji! Umjesto 162 kune, odnosno i manje jer je to ovisilo o tečaju, meni leasing kuća samovoljno naplaćuje 500 kuna - tumači Čerenšek. Pismeno ih, kaže, upozorava da naplaćuju više nego što stoji u Ugovoru i moli ih da opomene storniraju. Odbijenica je kratka. Počelo je, kaže, nadigravanje.

Smijati se ili plakati?

- Uplatim ratu i onda ko budala šaljem kopiju uplatnice, ali oni taj novac ne knjiže na podmirenje kredita, nego na dugovanje po opomenama. To je drugi protuzakoniti korak, a ja svaki put jasno navedem ratu koju podmirujem, ona, naime, stoji i na njihovoj uplatnici, ‘uplata za 81. ratu, za razdoblje od 16. 4. do 16. 5.’ - pokazuje sugovornik. Kad se dug po opomenama popeo na pet tisuća kuna, poručili su mu, kaže, da je dužan tri rate i da raskidaju ugovor.

- Paralelno s time išla je i ovrha na plaću, skidali su mi 1500 kuna. Onda bih ja na to doplatio još 500 kuna i naveo točno za koju je ratu, jer ne priznajem samovoljno diza-nje cijene opomena - kaže Čerenšek i nastavlja:

Otkaz od pameti?

- U travnju prošle godine šalju mi obavijest o raskidu kredita zbog duga po opomenama i potražuju da im odmah uplatim cijeli iznos od preostale 33 tisuće kuna. Namirit će se, kažu, ovrhom na plaću. A to su već i učinili.

Ali me naknadno obavještavaju. Je li to da se počnem smijati ili plakati?

Plasman kredita, nastavlja sugovornik, leasing kuća je uvjetovala sklapanjem police osiguranja kod Croatia osiguranja, pa se nakon raskida ugovora od njih i naplatila.

- A Croatia sada tereti mene. U tih 17 tisuća kuna dužan sam samo četiri rate od osam tisuća kuna! Preostalih devet tisuća kuna je trošak opomena - i ja to osporavam! Opet su mi u travnju, svibnju i lipnju skinuli po trećinu plaće, 1500 kuna. A Croatia im je već isplatila 17 tisuća?! - kaže Čerenšek koji je početkom ljeta ostao bez posla. Za kraj kaže: - Čovjek sam koji je kupio automobil, gotovo ga isplatio i stavio sebi konop oko vrata.

Prekršili su sve što su mogli, ali za njih kaznene odgovornosti nema!

Opomene su samovoljno dizali i naplaćivali. Prekršili su Zakon o obveznim odnosima i Zakon o potrošačima. Kome da se obratim? Da zovem guvernera centralne banke? Da pitam Hanfu? Da uzmem odvjetnika i krenem ih tužiti? Skup je sudski put, bez kraja i konca... Za mene, dakle, postoji kaznena odgovornost. Za leasing kuću ne; zašto je to tako? Tko to kontrolira? Tako sam mogao ići i lihvaru, kakva je uopće razlika?! Sa strahom iščekujem rujan, kad završe godišnji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:12