IZJAVA RAJKA OSTOJIĆA PODIGLA BURU

Katoličke udruge zatrpale premijera: Zoran Milanović dobio 40.000 prosvjednih e-mailova

 Goran Mehkek / CROPIX

Rečenica koju ju nedavno izrekao ministar zdravstva Rajko Ostojić, najavljujući izmjenu Zakona o medicinskoj oplodnji , digla je na noge katoličke udruge, a njihovi pristaše danima e-mailovima zatrpavaju Vladu tražeći ministrovu ispriku.

“Za sve građane koji smatraju da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice ostat će rješenja iz postojećeg zakona koji je rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća”, izjavio je Ostojić u intervjuu jednom portalu. “Za sve građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija” dodao je Ostojić.

Glas javnosti

Na izjavu je odmah reagirala Hrvatska biskupska konferencija. Građanska akcija “I ja sam bio embrij” pozvala je, pak, građane da svoje nezadovoljstvo Ostojićevom izjavom izraze tako da premijeru Milanovića i ministru zdravstva pošalju pismo koje je sastavila udruga, a u kojem se traži Ostojićeva isprika jer je svojim riječima “obezvrijedio život” i “uvrijedio sve majke koje su iz bilo kojeg razloga izgubile svoju djecu u trudnoći”. Prema informacijama voditelja inicijative Krešimira Miletića, akciju je do sada podržalo oko 4000 građana, no kako su joj se u međuvremenu priključile još neke katoličke udruge, broj e-mailova koji stižu ministru i premijeru uskoro bi se mogao popeti na oko 40 tisuća.

- Izjavu smo doživjeli kao uvredu i čin diskriminacije. Kada donosimo odluku o nečijem životu svjetonazor pojedinca ne može biti taj temeljem kojega se odlučuje. Ne pristajemo na zakon u kojem se zadire u pitanje života tako da kao posljedicu toga zadiranja imamo smrt djeteta. Kad govorimo o zamrzavanju embrija ne možemo zanemariti činjenicu da su sve to novi životi. Iz tog razloga tražimo da se o tom pitanju otvori javna rasprava - kazao je Miletić.

Dodao je kako je potpuno neupitno da ljudski život počinje začećem te kako se nada da će Vlada uslišiti glas javnosti, odnosno da se to pitanje neće morati rješavati na trećem referendumu.

Lobiranje Crkve

Crkva je uvijek pomno pratila što država predlaže vezano uz MPO, a o njezinom utjecaju najbolje govori sudbina zakona koji je trebao biti donesen u doba mandata Andrije Hebranga, a koji danas mnogi ocjenjuju proeuropskim. No, on se kao takav nije sviđao crkvenim krugovima pa su pozadinskim lobiranjem zaustavili njegovo donošenje.

Crkva je imala veliki utjecaj i na aktualni zakon, usvojen tijekom mandata ministra Darka Milinovića, a koji, kako je poznato, nije pisala struka. Zakon je, međutim, otpočetka izazivao razne kontroverze pa je čak i HDZ-ova Vlada najavljivala moguće izmjene.

Prof. dr. Ivan Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, kazao nam je kako je promjena zakona donesena u smislu, kako je to najavio ministar, želja i struke i pacijenata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:41