STRUČNJACI O ZAKONU O OPLODNJI

Dr. Alfred Kniewald: One koji premijera zasipaju mailovima treba educirati!

Najava promjene Zakona o medicinskoj oplodnji u Hrvatskoj je ponovno otvorila raspravu o tome kada počinje život osobe sa svim njegovim pravima, uključujući i njegovo pravo na život.

Događa li se to u trenutku začeća ili u kasnijem stupnju prenatalnog razvoja? Pitanje je to o kojem filozofi, biolozi, liječnici, teolozi, desetljećima imaju različita stajališta.

Napad na Ostojića

Za predstavnike Crkve tu nema dvojbe: život počinje začećem . Katoličke udruge to su ovih dana jasno dale do znanja u pismima kojima njihovi članovi zasipaju Vladu tražeći ispriku ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je u razgovoru za jedan portal najavio kako će za građane koji smatraju da život počinje začećem na snazi ostati rješenja iz postojećeg”rigidnog zakona”, dok će se onima koji smatraju da život počinje “rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u petom mjesecu trudnoće” omogućiti zamrzavanje embrija. Udruga “I ja sam bio embrij”, koja je pokrenula akciju, poziva se i na stav Etičkog povjerenstva Petrove bolnice koje je prije nekoliko godina reklo da “život počinje spojem muške i ženske spolne stanice”.

Mišljenje struke

- Nemam ništa protiv stava HBK i crkvenih udruga, no htio bih da se čuje i mišljenje struke - kaže biolog Alfred Kniewald. Smatra kako bi sve one koji ovih dana premijeru i ministru šalju protestne e-mail poruke trebalo poslati na edukaciju jer ne znaju, kaže, da je i u normalnoj proceduri oplodnje uspješnost svega 25 posto.

- Od 400 ciklusa žena 120 jajnih stanica u startu nisu genetički iskoristive. Priroda je tu naprosto bezobirnija - kaže Kniewald. Dodaje kako se biolozi koji se bave umjetnom oplodonjom uopće ne žele igrati Boga.

- Mi možemo samo ubaciti spermij u jajnu stanicu, obaviti, dakle, mehanički postupak i brinuti o uvjetima oplodnje. Sve ostalo što se događa ne ovisi o nama. To je više, da se tako izrazim, božja volja - kaže Kniewald.

Pavle Romac, predsjednik Hrvatske udruge biologa, kaže kako spajanjem spermija i jajne stanice još nije nastala nova stanica.

Kazna za neodgovorne

- Trebaju se spojiti jezgre, a to se događa drugi, treći dan nakon oplodnje - kaže Romac. Za njega je to što je život više filozofsko, nego biološko pitanje. Romac se slaže i s onima koji tvrde kako nema nikakvog smisla gomilati zamrznute embrije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:19