DRŽAVNI HIDROMETEREOLOŠKI ZAVOD

Kako do prognoze: počinjemo već u 5 ujutro i pregledamo 100 karata

 Buljubašić/CROPIX

Telefoni neprestano zvone, papiri se gomilaju na stolovima, a meteorolozi iščitavaju karte i nastoje svima odgovoriti na pitanje koje zanima baš sve građane Hrvatske: kakvo nas vrijeme čeka sutra?

Dnevno u Državnom hidrometeorološkom zavodu dežuraju tri osobe, iako je za nevremena proteklih dana svih 14 prognostičara bilo koncentrirano na aktivno prognoziranje.

- Te tri osobe rade prognoze, komuniciraju s javnošću, stvaraju prognozu za sljedećih nekoliko dana, šalju upozorenja ako su potrebna... Glavni prognostičar u danu pregleda od 50 do 100 karata Hrvatske i okolnih zemalja kako bi mogao predvidjeti vrijeme. Ograničeni smo vremenom i zapravo odluke moramo donositi jako brzo - kaže Dragoslav Dragojlović, jedan od prognostičara.

Zabrinuti umirovljenici

Dan im počinje već u 5 sati kad pregledavaju materijale, a u 6 moraju u javnost iznijeti prve prognoze vremena taj dan. Potom se javljaju u desetak radiopostaja, a nakon toga počinju pisati prognoze za razne službe. Poslije 12 sati moraju pregledati prognoze za taj dan i izmijeniti ih ako je potrebno. Nakon toga pritisak je nešto manji: treba samo napisati meteoalarme, odnosno upozoriti ljude na opasne meteorološke promjene, ako ih ima.

- Često se zna dogoditi da trebam krenuti s posla jer je 19 sati, a onda vidim da se pojavljuju olujni oblaci. Ne mogu otići, treba poslati upozorenje službama kako bi one pripremile svoje ljude na to što dolazi. Tada i ja ostajem u uredu, napeto promatram karte i javljam novosti - objašnjava Dragojlović.

Proteklih je dana svakodnevno stotinjak građana zvalo Zavod s pitanjima o vremenu. No, to nije neobično. Poziva uvijek ima: ljeti ih češće zovu poljoprivrednici koje zbog usjeva zanima kakvo će biti vrijeme, ali ipak najviše zovu umirovljenici.

- Znaju pitati kakvo će biti vrijeme, kakav je tlak zraka, je li bolje da ostanu kod kuće jer ih zdravlje ne služi najbolje... Nekad zovu da pitaju kako to da smo najavili mjestimične padaline, a kod njih ništa ne pada, pa im moramo objasniti što smo točno najavili. Ljudi često shvaćaju prognozu kako im odgovara - kaže Dragojlović.

Sibirska zima iza nas

Budući da smo bili u DHMZ -u, provjerili smo i kakvo nas vrijeme čeka sljedećih dana. Na svu sreću, osim dva kratkoročna pogoršanja, pred nama je razdoblje u kojem će vrijeme biti pretežno sunčano i toplije. Temperature će biti u plusu, a ako padalina bude, u unutrašnjosti će biti malo snijega, a na obali kiše.

- Hladnoće i padalina, kakvih je bilo proteklih desetak dana, više ne bi trebalo biti. Proteklih dana u Dalmaciji je bilo dva do šest puta više padalina, ovisno o području - tvrdi Dragojlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:31