IZBJEGAVA POREZ?

Bitanga živi na Kalelargi, a prijavio se u Maslenici

Državno sudbeno vijeće odgodilo je odluku o imenovanju novog predsjednika Županijskog suda u Zadru za mjesec dana, a u tom će razdoblju provjeriti sve navode iz predstavki protiv jedinog kandidata Marijana Bitange .

Riječ je o dvije predstavke koje su na adresu DSV-a stigle nekoliko dana prije sjednice na kojoj se raspravljalo o natječaju za šefa Županijskog suda u Zadru. Jednu je potpisao poznati zagrebački odvjetnik Jadranko Črnko, a druga je u DSV stigla anonimno.

U prvoj predstavci odvjetnik Črnko optužuje Bitangu da je kao svojedobni predsjednik Općinskog suda u Zadru odgovoran za pravni kaos u Zemljišno-knjižnom uredu gdje vladaju nered, krivotvorine i pogodovanje lokalnim investitorima na štetu vlasnika parcela.

Predstavka

Za to je naveo primjer svog klijenta Renata Majnarića čiju su parcelu prebrisali kemijskom olovkom i preko nje dopisali drugi broj, čime je stvorena nova parcela od cca 700 četvornih metara otvorena za “slobodni lov investitora”.

U anonimnoj predstavci članove DSV-a upozorava se da je Bitanga vlasnik bivšeg vojnog stana od 110 kvadrata na zadarskoj Kalelargi. Taj stan je jedno vrijeme bio u vlasništvu MORH-a i MUP-a, a potom ga je Bitanga otkupio uz kompenzaciju vlasniku stanarskog prava Željku Kovačeviću.

Gdje živi

U predstavci se napominje da je Bitanga - iako ima stan u centru Zadra - prijavio prebivalište u Maslenici te tako plaća manji porez. Bitanga je Jutarnjem demantirao da je kupio stan od Željka Kovačevića, i tvrdi da je sklopio kupoprodajni ugovor s MORH-om.

No, u razgovoru s obitelji Kovačević koja se danas nalazi u Kanadi, potvrđeno nam je da ih je Bitanga ipak isplatio za ustupanje stanarskog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:10