BITKA ZA ZADAR

Sinovčić istiskuje božidara Kalmetu...želi postati gradonačelnik

 Drago Sopta / Cropix

Zadarski HDZ potresa sukob dvojice najmoćnijih članova, Božidara Kalmete i Rene Sinovčića.

Kako doznajemo, dojučerašnji prijatelji razišli su se nakon odluke Rene Sinovčića da se kandidira za predsjednika županijskog odbora HDZ-a. Sinovčić je, doznajemo, odlučan i da se kandidira za gradonačelnika Zadra na sljedećim lokalnim izborima, u čemu nema potporu Božidara Kalmete.

Izvori Jutarnjeg bliski zadarskom HDZ -u tvrde da Sinovčić želi postati gradonačelnik tjeran istim motivima kao i svojedobno Željko Kerum. Tvrtke su mu u problemima zbog recesije i opće nelikvidnosti, a mnogi poslovi s nekretninama i gradskom upravom već neko vrijeme stoje nedovršeni.

Neovisan sudac

Sinovčić u pohodu na Zadar više ne računa na potporu Božidara Kalmete, već na suradnju s načelnicima najvećih općina u zadarskoj županiji: Martinom Baričevićem, načelnikom Jasenica, Ninom Šimunićem, načelnikom Bibinja, Ivanom Jurčevićem, nedavno smijenjenim načelnikom Posedarja, i Željkom Baradićem, načelnikom općine Stankovci. Kao jedan od motiva Sinovčićeve kandidature navodi se i neuspjela kandidatura Marijana Bitange za čelno mjesto u Županijskom sudu u Zadru. Bitangu, koji je prema pisanju medija blizak Reni Sinovčiću, nedavno je odbilo Državno sudbeno vijeće, zatraživši provjeru navodnih nezakonitosti u Općinskom i Županijskom sudu u Zadru.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić imenovao je Vladu Mikolčevića, za kojeg se smatra da nije pod utjecajem Kalmete i Sinovčića, za v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru do konačne odluke Državnog sudbenog vijeća. Sinovčić se odlučio na kandidaturu uvjeren i da pozicija Božidara Kalmete u HDZ-u slabi. No, izvori Jutarnjeg smatraju da Kalmeta i dalje kontrolira općinske ogranke te da Sinovčić u političkom sukobu s njim nema puno šanse.

Znaju mnoge tajne

S druge strane, Sinovčić upravlja lokalnim medijima, dnevnim listom Vox, televizijom Vox i tjednikom Regional, preko kojih može voditi kampanju protiv svojih političkih protivnika.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:38