IMOVINSKE KARTICE PREDSJEDNIKA UPRAVA

NAJBOGATIJI DIREKTOR: Na čelu Hrvatskih cesta Edo Kos težak 13 milijuna kuna

Zakon o sprečavanju sukoba interesa izazvao je pravu pomutnju među novim predsjednicima uprava i direktorima državnih poduzeća.

- Ja nisam državni dužnosnik - kaže nam Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda , iako u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tvrde suprotno i iako je njegov prethodnik Jadranko Husarić predao svoju imovinsku karticu.

Rene Valčić, predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica, tvrdi da je tek u petak ujutro dobio obrazac za popunjavanje svoje imovine, a predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, Željko Denona, smatra da ne treba ponovno slati svoje podatke jer se oni, otkako je imenovan na novu funkciju, nisu promijenili.

‘Ni mi ne moramo’

U Hrvatskim autocestama nisu, kažu, baš sigurni da zakon govori da je i predsjednik Uprave Dražen Guštin dužan to učiniti. U Hrvatskim šumama odlučili su se na produljeni vikend, pa njihovi uredi od petka u 15 sati do srijede ne rade.

Krše Zakon

Zajednički nazivnik svim novoimenovanim čelnim ljudima državnih poduzeća jest da su prekršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa i nisu u roku od 30 dana od stupanja na dužnost Povjerenstvu dostavili svoje podatke. Za njih u ovom trenutku sankcije ne postoje, ali i to bi se u budućnosti trebalo promijeniti s novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, koji će propisivati novčane i druge sankcije za državne dužnosnike.

Jutarnji je ipak uspio doći do podataka o imovini četvorice državnih dužnosnika, a sudeći po onome što stoji u njihovim imovinskim karticama, novi su si direktori i prije stupanja na čela državnih tvrtki osigurali nekretnine, ušteđevine i vrijedne pokretnine.

Najbogatiji je novi predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Edo Kos.

Jedan od rijetkih direktora koji je poštovao zakonski rok i pravodobno dostavio svoje podatke posjeduje oko 12 milijuna kuna vrijedne nekretnine.

Kuće, stanovi, oranice

Na popisu njegove imovine su dvije kuće u Poreču, ukupne vrijednosti oko osam milijuna kuna, oranica vrijedna pola milijuna kuna i građevinsko zemljište od 4500 m2 u općini Tar-Vabriga, vrijedno tri milijuna kuna. U svojim pokretninama Kos navodi i jednu lovačku pušku od 15 tisuća kuna, a dosad je uštedio 130 tisuća eura.

Predsjednik Uprave HEP-a, Zlatko Koračević, može se pohvaliti satom marke Rolex, vrijednim 45 tisuća kuna, koji je dobio nasljedstvom. Od nekretnina posjeduje stan u Varaždinu od 33 m2 i dvije oranice vrijedne oko 1,5 milijuna kuna.

Mladen Antunović, predsjednik Uprave Plinacroa, ustupio nam je podatke o svojoj imovini. On posjeduje kuću u Osijeku vrijednu 1,3 milijuna kuna te u vlasništvu ima i dva stana (jedan u Osijeku, drugi u Zagrebu), ukupne vrijednosti oko 600 tisuća kuna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:11